Chahid Yakhlaf geliquideerd

Datum
donderdag 31 december 2015
Adres
Rooijensestraat
Plaats
Kerkdriel

De 27-jarige Marokkaan Chahid Yakhlaf (27 april 1988 te Naarden) werd door twee mannen met automatische wapens doodgeschoten, zo meldde Opsporing Verzocht op 5 januari 2016. Het programma leverde een beperkt aantal tips op.

Zijn broer Chafik (1985 te Naarden) en een 26-jarige vriend raakten lichtgewond. Chahid Yakhlaf werd er in het milieu van verdacht eerst Benaouf A. en later Gwenette Martha te hebben verraden, maar de vraag is of dat klopt.

Het begon allemaal met de verdwijning van een partij cocaïne uit de haven van Antwerpen. Die kwestie leidde tot een breuk tussen Benaouf A. en Gwenette Martha. De laatste zou daarop opdracht hebben gegeven A. te liquideren en volgens een tipgever van de politie zou het Yakhlaf zijn geweest die A. naar de Staatsliedenbuurt heeft gelokt. De broers Yakhlaf behoorden tot het kamp van Martha.

Dat was in december 2012. Twee mannen in het gezelschap van Benaouf A. werden doodgeschoten, maar A. overleefde door in het water te springen. Later werd A. wel veroordeeld wegens drugshandel.

Ook zou hij dus Gwenette Martha hebben verraden. In 2014 waren Martha, Yakhlaf en anderen in een etablissement in Amstelveen. Op een gegeven moment liepen Martha en Yakhlaf naar buiten, kennelijk om iets te bespreken. Maar buiten stonden drie mannen Martha op te wachten en liquideerden hem.

Lokte Yakhlaf Martha naar buiten? Of waren de schutters Martha gevolgd en was het toeval dat Yakhlaf en Martha even naar buiten liepen?

Met andere woorden - en of het nou waar is of niet: Yakhlaf bevond zich in een lastige positie. En het was dan ook niet de eerste aanslag op zijn leven.

Vroeg in de ochtend van zaterdag 1 november 2014 reed hij in een gehuurde Volkswagen Golf over de Poortdreef in Almere toen een explosief onder de wagen ontplofte. Daarop kwam een BMW aangereden, waarvan de inzittenden op de Golf schoten. Yakhlaf raakte zwaargewond, maar overleefde.

En misdaadnieuws.nl meldde in november 2015 dat in Utrecht een aanslag op de broer van Yakhlaf was verijdeld. Broer Chafik zat met een vriend in lounge/restaurant Le Scenario aan de Amsterdamsestraatweg in Utrecht toen hij in de buurt een verdachte auto zag. Hij vroeg iemand te gaan kijken en die keerde terug met de mededeling dat er twee mannen in zaten. Daarop werd de politie gewaarschuwd.

Het is niet zeker of de twee mannen in de auto een aanslag op Chafik wilden plegen, het kan zijn dat ze hem volgden in de hoop zijn broer Chahid te vinden.

En tussendoor werden in de Amsterdamse Knokkestraat vier mannen aangehouden die op weg waren naar een liquidatie. In hun wagen werden zware wapens aangetroffen en benzine bedoeld om nadien de vluchtauto mee in brand te steken. Mogelijk waren twee Nederlands-Turkse broers uit Amsterdam-West het doelwit, waarschijnlijker Chahid Yakhlaf.

De vraag is natuurlijk waarom de schutters in Kerkdriel Chahid Yakhlaf doodden, maar de broer van Yakhlaf in leven lieten. Die zal ongetwijfeld wraak willen nemen.

Het is natuurlijk ook mogelijk dat de voetsoldaat Yakhlaf - want dat was hij - werd geliquideerd in een conflict dat helemaal niets met de oorlog in de Marokkaanse onderwereld te maken heeft. Dat de voetsoldaat voor zichzelf was begonnen.

Voor verraad door Yakhlaf van Benaouf A. en/of Gwenette Martha heeft de recherche overigens nooit enig bewijs gevonden, maar dat zegt natuurlijk niet alles. En in de onderwereld is bewijs ook van ondergeschikt belang. Je wilt de kans niet lopen dat het wel waar is.


Slachtoffers

NaamChahid Yakhlaf
Geboren27 apr. 1988
Overleden31 dec. 2015
 7,7
KNMI Herwijnen – 31-12-2015

Bijgewerkt: 11-01-16 11:49

comments powered by Disqus