Ze bekende telefonisch

Datum
vrijdag 1 januari 2016
Adres
Zomerkade
Plaats
Haarlem

De steekpartij vond plaats om 3.45 uur, het slachtoffer was de 24-jarige Sjeddy Ibrahim (22).

Ook tijdens de rechtszaak werd niet helemaal duidelijk wat er precies was gebeurd, maar vaststaat dat Ricardo L. (24) de dodelijke steek heeft toegebracht - althans volgens het Openbaar Ministerie. Zijn dna zat op het moordmes, waarop ook sporen van een bot van slachtoffer zaten. 

Bovendien hadden getuigen hem eerder die nacht al zien zwaaien met dat mes.

Maar het begon met Layminda van Z. (20) en Roxanna O.

De vrouwen hadden ruzie met een vriend van Sjeddy; eerst nog telefonisch, later op straat. Die vriend had Sjeddy meegenomen en de twee vrouwen op hun beurt Ricardo L., iemand die al eerder voor geweldsdelicten was veroordeeld. Hij en Layminda waren bewapend met een mes. Ze hadden drank en drugs gebruikt, onder meer cocaïne.

Sjeddy wilde de boel sussen, maar werd met één steek in het hart gedood. Lange tijd was onduidelijk wie de dodelijke steek had toegebracht, ook al omdat Layminda in een afgeluisterd telefoongesprek had bekend te hebben gestoken.

Dat had ze vermoedelijk ook, maar dan niet dodelijk.

Het Haarlems Dagblad schetste een veelzeggend portret van de drie verdachten: 

'Roxanne O. gebruikt vanaf haar dertien al alcohol, kreeg op zeventiende een kind en gebruikt vanaf haar achttiende cocaïne. De wat minder begaafde vrouw leidt van de drie nog het normaalste leven: heeft een baan en zorgt voor de kleine.

Layminda van Z. had eveneens al een kind. Ook zij gebruikte alcohol en cocaïne. Ze had agressieproblemen, maar werd volledig toerekeningsvatbaar geacht.

Dan Ricardo L. 

De rechtsstaat kan niet met hem uit de voeten. Dat signaleerde de vader van Sjeddy al en dat blijkt ook uit zijn nog korte verleden. Hij (25) is veroordeeld voor diefstal met geweld, zware mishandeling, bedreiging en brandstichting. Er is sprake van problematisch alcohol- en drugsgebruik. Hij weet zich steeds aan door rechters opgelegde behandeling te onttrekken door zijn advocaat hoger beroep te laten aantekenen. 

'Hij heeft geen enkele behandeling afgemaakt die het recidiverisico had kunnen beperken', concludeerde de rechtbank, die aan hem vroeg: ,,Wat moet er nu gebeuren?' Hij antwoordde: 'Daar ga ik geen antwoord op geven.'

L. hoorde uiteindelijk 10 jaar tegen zich eisen en Layminda 5 jaar. 

Roxanna heeft volgens het OM een ondergeschikte rol gespeeld: 9 maanden.

L. kreeg uit eindelijk inderdaad 10 jaar, Layminda 4 en Roxanna 1 jaar (waarvan vier maanden voorwaardelijk).

L. ging in hoger beroep en weer luidde de eis 10 jaar. 

Maar het hof vond meer onderzoek nodig en dat was eind 2019 nog niet afgerond, reden de voorlopige hechtenis van L. op te heffen. Hij mag de uitspraak in vrijheid afwachten.

Slachtoffers

NaamSjeddy Taher Ibrahim
Geboren11 jan. 1993
Overleden1 jan. 2016
 0
KNMI IJmuiden – 01-01-2016

Labels

Bijgewerkt: 07-01-2021 16:51

Reacties (0)

Log in om te reageren