Fatale persoonsverwisseling?

Datum
zaterdag 7 september 2013
Adres
Haardstee
Plaats
Amsterdam

De Somalische asielzoeker Abdiraham Hussein werd voor portiek 211-219 van flat Haardstee doodgeschoten, en lange tijd had de politie geen idee wie de schutter was. 

In augustus 2014 werden twee mannen opgepakt, de Antilliaan Jermaine W. en de Senegalees Ismail L. De laatste verbleef illegaal in het land. 

Ze kwamen naar voren als verdachten in het onderzoek naar een reeks andere geweldsmisdrijven; W. werd bovendien afgeluisterd in een ander moordonderzoek. Onbekend welk.

Duidelijk is wel dat beiden ervan werden verdacht op 3 augustus 2013 met anderen een woning in flat Groesbeekdreef in Zuidoost te hebben overvallen. 

Ze dachten daar een bedrag van 2 miljoen euro aan te treffen. 

De drie slachtoffers werden allen beschoten, wat W. en L. een dagvaarding voor drievoudige poging tot doodslag opleverde. 

Op 18 september 2013 beroofde W. (weer met anderen, maar zonder L.) bij het Amstelstation iemand met geweld van zijn ketting, telefoon, autosleutels en horloge. Dat ging gepaard met vrijheidsberoving en (weer) poging tot doodslag. Ze sloegen het slachtoffer drie tanden uit zijn mond.

Roof was niet altijd het motief voor geweld. 

Op 6 september 2013 trokken W. en L. iemand in een auto, intimideerden hem door ostentatief een geluiddemper op een vuurwapen te draaien en staken hem met een mes onder zijn oog. 

Het slachtoffer zou de twee ‘gedisrespecteerd’ hebben. 

Maar uiteindelijk rukten ze hem toch zijn gouden ketting af. In de telefoon van L. werd een foto van L. met een vuurwapen met demper gevonden.

Volgens het Openbaar Ministerie het vuurwapen waarmee Hussein werd doodgeschoten.

En in die telefoon werd na de moord op Hussein ook een foto aangetroffen van L. met een witte Samsung Galaxy S3 in zijn hand.

Laat Hussein een witte Samsung Galaxy S3 hebben gehad. Waarmee hij kort voor zijn dood nog had gebeld en dat nooit is teruggevonden...

22 jaar en tbs hoorde Jermaine W. eind november 2015 tegen zich eisen. Hij kreeg 12 jaar en tbs voor diverse (gewelddadige) misdrijven. Maar hij werd vrijgesproken van betrokkenheid bij de dood van Hussein.

Ismail L. hoorde 15 jaar en tbs tegen zich. Voor de moord op Hussein en voor bovengemelde (gewelds)misdrijven. Hij kreeg 15 jaar, onder meer voor doodslag op Hussein.

Waarschijnlijk werd Hussein overigens het slachtoffer van een fatale persoonsverwisseling. Hij woonde in de Rivierenbuurt, maar was die avond op bezoek bij een vriend van hem en droeg een geleende blauwe bodywarmer.

Het kan dus dat de schutter hem voor een ander had aangezien.

Maar het kan ook dat Hussein getuige was geweest van een (poging tot) ripdeal door de verdachten.

Slachtoffers

NaamAbdiraham Hussein
Geboren1982
Overleden7 sep. 2013
 17,3
KNMI Schiphol – 07-09-2013

Labels

Bijgewerkt: 24-12-2022 08:14

Reacties (0)

Log in om te reageren