Twee doden bij schietpartij

Datum
woensdag 30 maart 2022
Adres
Floresstraat 60
Plaats
Zwolle

Het restaurant van Mac Donald's zat helemaal vol toen rond 18.00 uur een man van de kassa naar een tafeltje liep, een vuurwapen trok en het magazijn daarvan leegschoot op de Turkse broers Ali en Hüseyin Torunlar.

En er vandoor ging.

Een van de slachtoffers was op slag dood, het andere werd nog gereanimeerd maar stierf ook ter plaatse.

Opvallend: de schutter had de 50 minuten daarvoor bij de twee slachtoffers aan het tafeltje gezeten.

Kennelijk beviel de inhoud van het gevoerde gesprek niet.

Ali Torunlar (57) en Hüseyin Torunlar (62, foto) runden in Zwolle verschillende restaurants en andere ondernemingen. Zo was Hüseyin de 'goedlachse eigenaar van de iconische Grillroom Sahara aan de Melkmarkt' - aldus De Stentor.

Nog diezelfde avond meldde de schutter zich bij de politie: Veysel Ü. (30), eigenaar van een door zijn vader opgericht bedrijf dat Turkse levensmiddelen importeert. 

Hij legde een verklaring af die duidt op een gerichte actie, zoals politie en justitie het formuleerden. Voorbedachte raad, dus.

Ü is getrouwd en vader van een jong kind. Sinds begin 2021 bewoonde het stel een kapitale woning in het deftige Rozendaal bij Arnhem. Daar deed het rechercheteam een huiszoeking.

Het pand stond toen overigens te koop.

En niet zonder reden. Het bleek dat Ali schulden bij Ü had (iets met investeringen in vastgoed) en daar die avond met Ü over wilde praten. Zijn broer Hüseyin ging mee om te bemiddelen.

Maar kennelijk had Ü na die 50 minuten dus geen vertrouwen meer in praten.

In april 2022 bracht RTV Oost het bericht dat vader Ü verdachte was geweest in het onderzoek naar de 4M-bende, zo geheten omdat het onderzoek de Turkse broers M. betrof - en er waren vier broers.

Dat was in de jaren negentig.

De 4M-bende smokkelde drugs; via het bedrijf van Ü zouden winsten zijn witgewassen.

Ook een van de broers die door Ü werden doodgeschoten, zou bij drugshandel betrokken zijn geweest, meldde RTV Oost. De bron: de alevitische gemeenschap in Zwolle.

Diezelfde gemeenschap verklaarde tegenover RTV Oost dat die broer - een voornaam werd niet genoemd - ooit in Parijs was ontvoerd en met 300.000 gulden zou zijn vrijgekocht.

Geld dat afkomstig was van de 4m-bende.

Tijdens de rechtszaak in november 2023 werd duidelijk dat Veysel Ü. met een IQ van 54 zwakbegaafd was.

Het motief bleef ook toen onduidelijk. Ja, iets met geld, vastgoed.

Het OM eiste 30 jaar tegen Ü.

De rechtbank veroordeelde hem conform. Voor moord, dus. Want met voorbedachte raad.

Bijgewerkt: 18-12-2023 13:59

Reacties (0)

Log in om te reageren