Twee doden bij schietpartij

Datum
woensdag 30 maart 2022
Adres
Floresstraat 60
Plaats
Zwolle

Het restaurant van Mac Donald's zat helemaal vol toen rond 18.00 uur een man van de kassa naar een tafeltje liep, een vuurwapen trok en het magazijn daarvan leegschoot op de Turkse broers Ali en Hüseyin Torunlar.

En er vandoor ging.

Een van de slachtoffers was op slag dood, het andere werd nog gereanimeerd maar stierf ook ter plaatse.

Gasten vluchtten, familie van de broers arriveerde.

Ali Torunlar (57) en Hüseyin Torunlar (62, foto) runden in Zwolle verschillende restaurants en andere ondernemingen. Zo was Hüseyin de 'goedlachse eigenaar van de iconische Grillroom Sahara aan de Melkmarkt' - aldus De Stentor.

Nog diezelfde avond meldde een 32-jarige man zich bij de politie, Veysel Ü., eigenaar van een door zijn vader opgericht bedrijf dat Turkse levensmiddelen importeert. 

Hij heeft inmiddels een verklaring afgelegd die duidt op een gerichte actie, zoals politie en justitie het formuleerden.

Ü is getrouwd en vader van een jong kind. Sinds begin vorig jaar bewoont het stel een kapitale woning in het deftige Rozendaal bij Arnhem. Daar heeft het rechercheteam huiszoeking gedaan.

Het pand staat overigens te koop.

En niet zonder reden. Het bleek dat Ali schulden bij Ü had en daar die avond met Ü over wilde praten. Zijn broer Hüseyin ging mee om te bemiddelen.

Maar kennelijk had Ü ging vertrouwen meer in praten.

In april 2022 bracht RTV Oost het bericht dat vader Ü verdachte was geweest in het onderzoek jaren negentig naar de 4M-bende, zo geheten omdat het onderzoek de Turkse broers M. betrof - en er waren vier broers.

De 4M-bende smokkelde drugs; via het bedrijf van Ü zouden winsten zijn witgewassen.

Ook een van de broers die door Ü werden doodgeschoten, zou bij drugshandel betrokken zijn geweest, meldde RTV Oost. De bron: de alevitische gemeenschap in Zwolle.

Diezelfde gemeenschap verklaarde tegenover RTV Oost dat die broer - een voornaam werd niet genoemd - ooit in Parijs was ontvoerd en met 300.000 gulden zou zijn vrijgekocht.

Geld dat afkomstig was van de 4m-bende.

Bijgewerkt: 02-06-2022 16:53

Reacties (0)

Log in om te reageren