Roudile Paquay doodgeschoten

Datum
zondag 14 februari 2021
Adres
Van Limburg Stirumplein
Plaats
Amsterdam

De schoten vielen rond 20.00 uur op de hoek van de Van der Hoopstraat. 

Het slachtoffer was de 29-jarige Roudile Paquay. Hij was geen bekende van de politie, maar maatschappelijk werker.

Die avond was hij door een vriend gebeld die zijn hulp nodig had. Hij was bij hem in de wagen gestapt, een duur model Mercedes. 

Onderweg naar het Van Limburg Stirumplein pikten ze nog een derde man op.

Op dat plein had de vriend met de Mercedes kennelijk een afspraak. Op beelden is te zien dat hij door drie en misschien meer donker getinte mannen werd opgewacht.

Toen Roudile uitstapte, werd hij vrijwel onmiddellijk beschoten. Ook de man die als laatste onderweg was ingestapt, werd beschoten. Hij raakte niet-levensgevaarlijk gewond aan zijn been.

De vriend van Paquay wist te ontkomen. 

De volgende dag kon de politie twee verdachten aanhouden: een 20-jarige vrouw en een 29-jarige man, beiden afkomstig uit Amstelveen.

Volgens een politiewoordvoerder lag het motief in de relationele sfeer, in een ruzie die al enige tijd gaande was. Maar was Roudile daar niet direct bij betrokken.

In Opsporing Verzocht werden beelden van de daders getoond.

Een week later werd een 33-jarige man uit Almere van zijn bed gelicht. En weer een paar dagen later een 31-jarige man uit Amsterdam.

Ten slotte werd in augustus 2021 in Suriname een (toen) 27-jarige man opgepakt. Hij is inmiddels uitgeleverd naar Nederland.

Het bleek te gaan om de schutter: Atalja B.

In het kort: de man van de Mercedes had ruzie met zijn ex-vriendin, die de hulp had ingeroepen van Derrick en die had onder anderen Atalja gevraagd mee te gaan.

Atalja had een vuurwapen bij zich en wilde niet naar huis zonder dat gebruikt te hebben.

Het slachtoffer was de zoon van wijlen Willem Paquay, voor de SP lid van de gemeenteraad van Amsterdam en bestuurder van stadsdeel Noord, en een Surinaamse.

Het Openbaar Ministerie eiste 20 jaar tegen Atalja B., voor doodslag, tweemaal poging doodslag en illegaal vuurwapenbezit.

B. had ter zitting verklaard dat hij altijd een vuurwapen bij zich had.

Slim, want als hij had verklaard dat hij het speciaal die avond bij zich had gestoken had het OM daarin voorbedachte raad kunnen zien. 

Of de rechtbank.

En inderdaad: de rechtbank achtte moord niet bewezen. Doodslag wel. Die werd gewaardeerd met 15 jaar cel.

 -0,8 −
KNMI Schiphol – 14-02-2021

Bijgewerkt: 23-03-2022 14:39

Reacties (0)

Log in om te reageren