Serdar Ay doodgeschoten

Datum
dinsdag 20 oktober 2020
Adres
Hoekenes
Plaats
Amsterdam

De schoten vielen rond 2.00 uur. Omwonenden hoorden ze en waarschuwden de politie. 

Het slachtoffer - de 33-jarige Serdar Ay - werd nog gereanimeerd en naar het ziekenhuis gebracht, maar overleed in de loop van de ochtend. Hij was door meerdere kogels getroffen.

De (vermoedelijk twee) daders gingen er te voet vandoor, richting Osdorper Ban. Op die route werd het moordwapen gevonden.

Serdar Ay werd in 1987 te Amsterdam geboren uit Turkse ouders. Hij groeide met zijn broertje op in Geuzenveld.

De politie hield vanaf het begin rekening met een persoonsverwisseling. Serdar Ay bezat een Smart, maar reed die nacht in de zwarte Polo Volkswagen van een vriend. Deze:

Aan de andere kant: De Telegraaf meldde een dag later dat Serdar Ay een verdachte was in het onderzoek Tanybryn, naar handel in cocaïne. De rechtszaak zou twee weken later beginnen...

Maar in januari 2021 maakte de politie via Opsporing Verzocht bekend dat de daders inderdaad een ander op de korrel hadden: de eigenaar van die zwarte Polo - en dus de verkeerde hebben doodgeschoten.

In de nacht van 13 op 14 oktober was namelijk rond 3.00 uur een peilbaken onder de Volkswagen Polo geplaatst toen de wagen stond geparkeerd op de hoek van de Nicolaas Beetsstraat en de Kinkerstraat in West. 

En Serdar Ay leende de Polo pas op de avond voorafgaand aan de dag van zijn dood. Zo rond 22.30 uur. 

Een paar uur later was hij dood.

Eind maart 2021 werd een verdachte opgepakt, de 26 jarige Dominique ('Do') K. uit Haarlemmermeer (en daarvoor Sierra Leone). Hij zou een peilbaken onder de wagen hebben geplaatst die Serdar Ay van een vriend leende.

En een dag later een tweede verdachte: de 23-jarige Amir M. uit Amsterdam (en daarvoor Egypte).

De twee hadden dat peilbaken in Weesp gekocht, bij een Spy Shop. Dus niet even de moeite genomen het ietsje verder aan te schaffen.

Meteen na de moord vluchtten K. en M. naar Egypte, waar ze onderdoken bij de ouders van M. 

Kennelijk wist de politie wanneer ze terugkeerden, want toen ze terugkeerden hingen in de bagagehal op Schiphol camera's en microfoons. 

En een rechercheur stuurde ze precies op dat moment een nepbericht, om ze in paniek te krijgen: een screenshot van een bericht dat op Crimesite over de moord was verschenen.

Met de tekst: 'Het heeft geen zin je te verstoppen, kankerhond.'

K. schrok, en rechercheurs hoorden hem aan M. vragen of ze naar de 'scotoe' (politie) moesten gaan. 

Later benaderden twee undercoveragenten de broer van M. met de mededeling: 'Je broertje en Do hebben het focking verpest.'

Die ‘kankeramateurs’. 

De broer zei echter van niets te weten. En ook overigens lijken de opmerkelijke acties van politie nog niet tot de schutters te hebben geleid.

Wel heeft Dominique K. inmiddels bekend het peilbaken gekocht en geactiveerd te hebben. 

Hij bleef ontkennen dat hij het baken ook onder de auto had geplaatst.

Maar hij had wel de telefoon in bezit waarmee dat peilbaken en dus de auto konden worden gevolgd, maar hij beweerde dat hij de toegangscode tot die telefoon niet had.

Tijdens de inhoudelijke behandeling stelde het OM dat de daders van deze liquidatie moord ‘als werk’ zien en ‘onverschillig en nonchalant’ opereren en zich niet bekommeren om de gevoelens van slachtoffers. 

‘Enkel financieel gewin is de drijfveer.’

Duidelijk werd ook de de man voor wie de kogels bedoeld waren, van iemand met wroeging de namen van de twee schutters had gekregen.

En diezelfde namen werden ook in een tip aan de politie genoemd.

Vaststaat dat K. die mannen had ontmoet, maar had tegenover de politie verklaard ze niet te kennen. 

Waarop de rechtbank hem stelde: 'U bent eerder met deze mannen gezien, maar zegt de politie ze niet te kennen. Dat roept de vraag op in hoeverre het geloofwaardig is wat u stelt.” 

K.: 'Geen commentaar.'

Openbaar Ministerie: '18 jaar.'

Rechtbank: '15 jaar.' Waarbij de rechtbank bewezen verklaarde dat K. het peilbaken ook geplaatst had.

Nu de schutters nog.

 11,7
KNMI Schiphol – 20-10-2020

Labels

Bijgewerkt: 06-05-2022 13:58

Reacties (0)

Log in om te reageren