Crimineel Omar Essalih (29) doodgeschoten

Datum
zondag 3 mei 2020
Adres
Panamalaan
Plaats
Amsterdam

De 29-jarige Omar Essalih werd rond 3.30 uur op de Panamalaan ter hoogte van de Borneolaan aangetroffen bij de ingang van de tunnel die onder het spoor door naar de Frans de Wollantstraat in de Czaar Peterbuurt leidt.

Aan die andere kant van het spoor had de schietpartij ook plaatsgevonden: daar werd een huls gevonden en in de Frans de Wollantstraat stond een brandende BMW. 

De wagen had een Duitse kentekenplaat, met de HD van Heidelberg in het kenteken.

Getuigen hadden een man hard zien wegrennen en achterop een scooter springen.

Als die BMW de vluchtauto was, hadden de daders er dus niet heel ver in gereden. Bovendien stond het vehikel wat raar geparkeerd, zelfs voor een vluchtauto.

Waarschijnlijker was daarom dat het slachtoffer was uitgenodigd in de BMW plaats te nemen voor een zakelijke bespreking. en was het wel de bedoeling de wagen in brand te steken, maar pas later.

De BMW was de avond ervoor gestolen in Zuidoost.

De politie hield eerst een 29-jarige man aan, maar liet die weer vrij. Op 27 augustus 2020 werd een tweede verdachte aangehouden. Hij zit nog in hechtenis. 

En een paar weken later verzochten justitie en justitie opsporing van de 21-jarige Ismail el B. 

De redenen waren helder: El B. werd kort na de schietpartij in de buurt gefilmd, hij kende het slachtoffer en werd die avond gesignaleerd zittende achterop een scooter.

Een paar dagen later kon hij worden aangehouden.

Weer later werd ook Noura O. aangehouden, een gewezen voetbaltalent dat zich had voorgenomen carrière te maken als crimineel.

De politie was Ismail en Noura al kort na de schietpartij op het spoor gekomen. Een koppel agenten dat op weg was naar de plaats delict zag op een fietspad in de buurt een scooter liggen. Erbij stonden een man en vrouw. 

De vrouw probeerde de scooter rechtop te zetten.

Het koppel stopte instinctief en vroeg beiden om hun identiteitspapieren. De vrouw noemde zich Mayar en de man legitimeerde zich met een identiteitsbewijs op naam van ene Ismail el B.

Op camerabeelden was te zien dat kort na de schietpartij twee in zwart geklede personen het portiek van een appartementencomplex in de nabijgelegen Dirk Vreekenstraat betraden.

De daders?

In ieder geval vond de politie daar twee jassen en een paar werkhandschoenen. Op de werkhandschoenen zaten schotresten en in de rechterzak van een van de jassen zat het moordwapen.

Op de andere jas en op een van de werkhandschoenen zat het dna van Noura O., de vrouw die zich volgens het Openbaar Ministerie aan dat koppel agenten had voorgesteld als Mayar.

De politie achterhaalde dat de werkhandschoenen bij de Praxis in Zuidoost waren gekocht, en dat ten tijde van de aankoop bij die bouwmarkt een Volkswagen Polo stond - dezelfde Volkswagen Polo die ook vlak bij de plaats delict was gezien.

Het was een huurauto, gehuurd door ene Noura O. Althans, horen we een advocaat fluisteren: de huurovereenkomst stond op naam van Noura O.

Overigens zat op de andere jas en op de andere handschoen dna van Ismail el B. En dat was de jas waarin het vuurwapen zat.

Dus wie schoot?

Als een van beiden heeft geschoten. Want volgens advocaat Guy Weski van Noura O. zat op de jassen ook dna van anderen en was het dna-profiel van Noura O. zwak.

En ook in de BMW waren sporen van anderen aangetroffen. En dat Noura O. ten tijde van de schietpartij in de buurt is gezien zei volgens hem niets.

Bovendien was het - zo benadrukte Weski - geen liquidatie, maar een uit de hand gelopen ruzie. 

Wat de vraag oproept: wat kan jou dat schelen als je cliënt er niet bij betrokken was?

Essalih (Amsterdam, 1990) was een bekende van de politie. Als 19-jarige stond hij al terecht voor inbraken in Aalsmeer en auto's; hij eindigde als plofkraker in Duitsland.

Op 2 april 2018 - zo lezen we in Het Parool - stond hij met anderen in café Zuid op de hoek van de Ruysdaelkade en Van Ostadestraat in Amsterdam toen iemand van buiten een salvo kogels naar binnen schoot. Essalih bleef ongedeerd, maar zijn vriend Cliff W. werd in zijn hand geraakt en schoot terug. Ook Essalih schoot, zo was op beelden te zien.

De politie vertelde hem dat hij op een dodenlijst stond. Maar dat wist Essalih toen al, want er waren eerder aanslagen op hem gepleegd.

Zelf zou hij verantwoordelijk zijn geweest voor aanslagen op de vrouw van een drugscrimineel in de Oude-IJselstraat in 2016, met een handgranaat respectievelijk vuurwapen.

Althans: een tipgever had de politie gemeld dat de aanslagen door iemand met de bijnaam Centjes waren uitgevoerd - en zo luidde de bijnaam van Essalih. Maar bewijs werd niet verkregen.

Twee weken na de beschieting van Zuid werd Omar Essalih aangehouden met op zak een doorgeladen vuurwapen. De rechter zei toen: 'Ik zou het heel erg vinden in krant te moeten lezen dat Omar Essalih is doodgeschoten.'

Vervolgens vroeg hij Essalih wat hij verder van plan was met zijn leven te doen. Essalih antwoordde dat hij vanaf zijn dertigste netjes zou gaan leven.

De rechter las het overlijdensbericht van Essalih kort voor diens dertigste verjaardag, in oktober.

 11,5
KNMI Schiphol – 03-05-2020

Labels

Bijgewerkt: 10-01-2021 10:14

Reacties (0)

Log in om te reageren