Praten met een vuurwapen

Datum
donderdag 26 maart 2020
Adres
Ossenwaard
Plaats
Cothen

Mike Goedhart (50) verliet rond 7.00 uur zijn woonwagen om naar zijn werk te gaan. Meteen daarop hoorden zijn vrouw Truitje en dochter Grietje schoten. 

Ze vonden hem naast zijn bedrijfswagen.

De politie hield vrijwel onmiddellijk een verdachte aan: Mark H. (20) uit Amersfoort, de vriend van Grietje en dus de schoonzoon van het slachtoffer.

Hij bekende.

Familie van het slachtoffer verklaarde wel een idee te hebben over de aanleiding tot de moord, maar gaf geen details. 

Ook de advocaat het slachtoffer zweeg. Die wilde slechts kwijt dat hij Mike Goedhart al twintig jaar bijstond. In welke zaken wilde hij dan weer niet vertellen.

Volgens het Algemeen Dagblad was Mike Goedhart tegen de relatie die Grietje had met Mark.

Volgens boevennieuws.pro zou Goedhart jarenlang de oudste dochters van Truitje uit een eerder huwelijk hebben mishandeld en misbruikt, onder wie dus Grietje.

Twee motieven, maar wel twee verschillende. Tijdens de rechtszaak bleken ze beide juist.

Tijdens een pro forma-zitting hield Mark H. vol dat hij alleen had gehandeld. Hij had zijn schoonvader willen aanspreken op zijn gedrag.

Hij zou eerst op de buitenspiegel van de wagen van zijn schoonvader hebben geschoten, om hem te laten weten dat hij gewapend was en dat hij - Goedhart - er dus verstandig aan deed met hem in gesprek te gaan.

Goedhart zou daarop zijn uitgestapt en met een stanleymes in zijn hand op H. zijn toegestapt.

En wel op agressieve wijze.

H. schoot toen nog twee keer. Die schoten leken Goedhart niet te deren, de glazenzetter liep door. Het derde schoot deed hem pas wankelen en omvallen.

De advocaat van H. hield het op noodweer. 

Maar dan wel noodweer in een confrontatie die H. zelf had opgezocht, aldus het Openbaar Ministerie. 

En met een doorgeladen vuurwapen.

Volgens het OM had H. het niet alleen gedaan, maar waren het zijn vriendin Grietje en haar moeder Truitje geweest die hadden besloten dat Goedhart dood moest.

Grietje zou bovendien het vuurwapen hebben geleverd.

Het OM eiste 14 jaar tegen de licht verstandelijk beperkte Truitje en 2 jaar jeugddetentie met jeugd-tbs tegen Grietje, die volgens de officier van justitie een ontwikkelingsachterstand heeft en dus niet als een volwassene zou moeten worden berecht. 

Mark H. bleek een keur aan stoornissen te hebben: autisme, borderline, PTSS en een antisociale gedragsstoornis. Hij was zonder zijn vader opgegroeid, werd op school en elders veel gepest en al jong in een jeugdinstelling geplaatst.

Zijn bewering dat hij eerst op de spiegel van de wagen schoot om Goedhart duidelijk te maken dat hij bewapend was en alleen maar wilde praten, strookte niet helemaal met het feit dat Goedhart drie keer in zijn rug was getroffen.

Het OM eiste tegen hem 10 jaar en tbs met dwangverpleging. En hij kreeg beide.

Truitje kreeg 12 jaar en haar dochter Grietje 1 jaar en 10 maanden alsmede jeugd-tbs.

In maart 2022 werd in hoger beroep bevestiging van het vonnis tegen Truitje gevraagd. Maar het hof dacht daar anders over: 8 jaar.

Het was de eerste moord in Cothen sinds de oorlog. 

In de oorlog liquideerde het verzet er wel de 22-jarige SS Unterscharf√ľhrer Karl Baumg√§rtner.

 6,6
KNMI De Bilt – 26-03-2020

Labels

Bijgewerkt: 05-04-2022 12:08

Reacties (0)

Log in om te reageren