Dode bij schietpartij woonwagenkamp

Datum
donderdag 26 maart 2020
Adres
Ossenwaard
Plaats
Cothen

De schoten vielen 's ochtends. Mike Goedhart werd nog gereanimeerd, maar tevergeefs. 

Het slachtoffer werd tegenover zijn woonwagen opgewacht toen hij naar zijn werk wilde. Zijn vrouw Truitje en dochter Grietje vonden hem naast zijn bedrijfswagen.

De politie hield vrijwel onmiddellijk een verdachte aan: Mark H. (20) uit Amersfoort, de vriend van Grietje en dus de schoonzoon van het slachtoffer.

Hij heeft inmiddels bekend.

Familie van het slachtoffer verklaarde wel een idee te hebben over de aanleiding tot de moord, maar gaf geen details. 

Ook de advocaat Van Goedhart zweeg. Die wilde slechts kwijt dat hij Mike al twintig jaar bijstond. In welke zaken wilde hij dan weer niet vertellen.

Mark - zo bleek later uit bewakingscamera's - was die ochtend al om 3.35 uur gezien op het Kersenpaadje, dat langs het woonwagenkamp loopt. 

Daar stond ook zijn vluchtscooter geparkeerd. Een buurtbewoner had dat ding al voor de schietpartij zien staan en was dus op zijn hoede toen hij de schoten hoorde. Hij noteerde het kenteken en waarschuwde de politie. 

Vermoedelijk was de schutter ook de avond tevoren in Cothen geweest en had hij daar een ontmoeting met een vrouw in een zwarte auto, vermoedelijk een Audi. Wie was zij? vroeg de politie getuigen. 

En wie was de man die in de nacht voor de schietpartij met zijn hond op het Kersenpaadje liep? Mogelijk had hij de schutter gezien. Hem is gevraagd zich als getuige te melden.

In juni 2020 meldde het Algemeen Dagblad dat Truitje R. - de echtgenote van Mike Goedhart - in een opgenomen gesprek had bekend betrokken te zijn geweest bij de moord. 

Iets was boevennieuws.pro overigens eerder ook had gemeld.

Volgens het AD was Mike Goedhart tegen de relatie die zijn dochter Grietje had met Mark. Volgens Boevennieuws zou Goedhart jarenlang de oudste dochters van Truitje uit een eerder huwelijk hebben misbruikt.

Twee motieven, maar wel twee verschillende.

De vraag is nu: was Trijntje de vrouw in de zwarte auto, vermoedelijk een Audi? Had zij een afspraak met de moordenaar? 

Die vraag werd weer actueel toen de politie in juni 2020 de arrestatie van een 28-jarige vrouw bekendmaakte, en later die maand de arrestatie van een 19-jarige vrouw. 

Meer dan hun leeftijd wilde ze niet over de twee kwijt, maar die 19-jarige is Grietje. Wie is dan die 28-jarige? De misbruikte vrouw uit de versie van Boevennieuws?

Tijdens een pro forma-zitting hield Mark H. vol dat hij alleen had gehandeld. 

Hij zou eerst op de buitenspiegel van de wagen van zijn schoonvader hebben geschoten, bij wijze van uitnodiging aan Goedhart om te praten. 

Goedhardt zou daarop zijn uitgestapt en met een stanleymes in zijn hand op H. zijn toegestapt.

Agressief.

H. schoot toen nog twee keer. Die schoten leken Goedhart niet te deren, de glazenzetter liep door. Het derde schoot deed hem pas wankelen en omvallen.

De advocaat van H. hield het op noodweer. 

Maar dan wel noodweer in een confrontatie die H. zelf had opgezocht, aldus het OM. Met een doorgeladen vuurwapen.

De rollen van de vrouwen zijn nog onduidelijk.

Het was de eerste moord in Cothen sinds de oorlog. 

In de oorlog liquideerde het verzet er wel de 22-jarige SS Unterscharführer Karl Baumgärtner.

 6,6
KNMI De Bilt – 26-03-2020

Bijgewerkt: 26-07-2020 12:05

Reacties (0)

Log in om te reageren