Burak Arslan doodgeschoten

Datum
woensdag 22 januari 2020
Adres
Gedempte Voldersgracht 2
Plaats
Haarlem

De schoten vielen rond 21.00 uur, ter hoogte van de voormalige Jopenkerk. 

Het slachtoffer - de 29-jarige Burak Arslan uit Beverwijk - werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht, waar hij in de nacht van woensdag op donderdag overleed.

De politie had toen al een verdachte aangehouden, de 21-jarige Bas V. uit Haarlem. Ze had een goed signalement van de schutter en agenten zagen hem kort na middernacht op straat lopen.

Bas V. handelde in datgene waar Burak Arslan verslaafd aan was: drugs. Hij was door zijn familie al eens een jaar naar Zwitserland gestuurd, omdat daar drugs minder makkelijk te verkrijgen zijn. 

Maar toen Burak weer in Nederland was, ging het snel weer mis. Die avond wilde hij bij V. cocaïne kopen. Maar hij had geen cent op zak.

Tijdens een pro forma-zitting verklaarde de advocaat van V. al dat zijn cliënt uit noodweer had gehandeld tijdens een mislukte drugsdeal. 

En V. beaamde dat tijdens de zitting. 

Arslan zou hem hebben vastgegrepen in een poging hem te beroven en V. had toen zijn vuurwapen getrokken, het wapen dat hij sinds twee weken bij zich droeg. 

Hij had op de benen van zijn opponent gemikt, maar die deed net een stap naar voren - en zo belandde de kogel in de maag van Arslan. 

Maar een getuige verklaarde dat de twee al uit elkaar waren gehaald en dat V. toen pas zijn vuurwapen had gepakt, onder het uitspreken van de woorden: ik heb een verrassing...

Pas toen viel het schot.

Het Openbaar Ministerie eiste 11,5 jaar. De rechtbank veroordeelde hem conform.

In hoger beroep werd hij 7 jaar en 11 maanden. Het hof hield rekening met het feit dat de situatie voor V. dreigend was.

Arslan was eigenaar van snackbar ’Onder den Toren’ in Wijk aan Zee.

 0
KNMI IJmuiden – 22-01-2020

Labels

Bijgewerkt: 25-05-2023 14:26

Reacties (0)

Log in om te reageren