52-jarige wapenhandelaar doodgeschoten

Datum
dinsdag 31 december 2019
Adres
Buitengasthuisstraat
Plaats
Zwolle

De schoten vielen rond 21.45 uur. Althans: toen zagen buurtbewoners agenten met getrokken vuurwapen. Maar mogelijk waren de schoten al om 20.00 uur gevallen. Althans: iemand had toen luide knallen gehoord.

Het slachtoffer bleek de 52-jarige Henk Wolters te zijn, een bekende van de politie. Hij droeg de bijnaam Oortje, nadat hij door een politiehond in zijn oor was gebeten. Hij handelde in wapens.

Misschien werd hij wel doodgeschoten met een van zijn eigen wapens. Of vanwege.

Maar ook is mogelijk dat Wolters een ruzie in de binnenstad van Zwolle fataal is geworden. In of vlak bij de Korte Kamperstraat zou Wolters een dag voor zijn dood rond 18.00 uur ruzie hebben gekregen met een donker getinte man. 

Wolters reed toen in zijn grijze Opel Agila.

Waarover die ruzie ging is niet duidelijk, maar zijn omgeving was opgevallen dat die Wolters nogal bezighield. Maar de politie weet nog niet wie zijn opponent die avond was. 

Wie dat wel weet, kan bellen: 0800-6070.

De volgende avond was zijn opponent zwaar bewapend. Wolters werd door meer dan twintig kogels getroffen.

Dat Wolters in wapens handelde, was de politie in 2016 overigens al duidelijk (en het publiek in juni 2020, toen De Stentor erover berichtte). Op 4 maart van dat jaar werd bij een verkeerscontrole op de A9 ter hoogte van Badhoevedorp in een auto een Škorpion-machinepistool gevonden.

De inzittenden van de wagen - leden van de voormalige motorclub Alcatraz Wanted, die onder leiding stond van de Zwolse rapper Makka - werden aangehouden, en in de woning van Makka werd in een kluis nog eens een Makarov-vuurwapen gevonden. 

Met dna-sporen van Henk Wolters erop.

Vervolgens werd de politie getipt dat Wolters het moordwapen zou hebben geleverd in de zaak Robert Voorhorst, die in 2014 in Zwolle werd geliquideerd. Voorhorst was een kok met een voorkeur voor wiet, hij werd in de Akkerbergstraat doodgeschoten. Maar onderzoek van de politie wees dat niet uit. 

Half 2020 had Wolters - dik, kaal, getatoeëerd - zich voor de rechter moeten verantwoorden, dus mogelijk dat hij in het kader van die rechtszaak werd geliquideerd. 

Anderen, onder wie zijn zijn zoon en dochter, stonden in juni 2020 terecht.

Voorlopig gaan we dus uit van een liquidatie in de onderwereld.

De schutter was intussen weggerend; de politie heeft hem nog niet kunnen aanhouden.

Op Makka werd overigens ook al eens een moordaanslag gepleegd. Het is al een tijdje onrustig in Zwolle.

 3,3
KNMI Heino – 31-12-2019

Bijgewerkt: 24-06-2020 16:14

Reacties (0)

Log in om te reageren