Wapenhandelaar doodgeschoten

Datum
dinsdag 31 december 2019
Adres
Buitengasthuisstraat
Plaats
Zwolle

De schoten vielen rond 21.45 uur. Althans: toen zagen buurtbewoners agenten met getrokken vuurwapen. 

Maar mogelijk waren de schoten al om 20.00 uur gevallen. Althans: iemand had toen luide knallen gehoord.

Het slachtoffer bleek de 52-jarige Henk Wolters te zijn, een bekende van de politie. Hij droeg de bijnaam Oortje, nadat hij door een politiehond in zijn oor was gebeten. Hij handelde in wapens.

Misschien werd hij wel doodgeschoten met een van zijn eigen wapens. Of vanwege.

Maar ook is mogelijk dat Wolters een ruzie in de binnenstad van Zwolle fataal is geworden. In of vlak bij de Korte Kamperstraat zou Wolters een dag voor zijn dood rond 18.00 uur ruzie hebben gekregen met een donker getinte man. 

Wolters reed toen in zijn grijze Opel Agila.

Waarover die ruzie ging is niet duidelijk, maar zijn omgeving was opgevallen dat die Wolters nogal bezighield. Maar de politie weet nog niet wie zijn opponent die avond was. 

Wie dat wel weet, kan bellen: 0800-6070.

De volgende avond was zijn opponent zwaar bewapend. Wolters werd door meer dan twintig kogels getroffen. Er waren meer dan dertig kogels afgevuurd.

Dat Wolters in wapens handelde, was de politie in 2016 overigens al duidelijk (en het publiek in juni 2020, toen De Stentor erover berichtte). Op 4 maart van dat jaar werd bij een verkeerscontrole op de A9 ter hoogte van Badhoevedorp in een auto een Škorpion-machinepistool gevonden.

De inzittenden van de wagen - leden van de voormalige motorclub Alcatraz Wanted, die onder leiding stond van de Zwolse rapper Makka - werden aangehouden, en in de woning van Makka werd in een kluis nog eens een Makarov-vuurwapen gevonden. 

Met dna-sporen van Henk Wolters erop.

Vervolgens werd de politie getipt dat Wolters het moordwapen zou hebben geleverd in de zaak Robert Voorhorst, die in 2014 in Zwolle werd geliquideerd. Voorhorst was een kok met een voorkeur voor wiet, hij werd in de Akkerbergstraat doodgeschoten. Maar onderzoek van de politie wees dat niet uit. 

Half 2020 had Wolters - dik, kaal, getatoeëerd - zich voor de rechter moeten verantwoorden, dus mogelijk dat hij in het kader van die rechtszaak werd geliquideerd. 

Anderen, onder wie zijn zijn zoon en dochter, stonden in juni 2020 terecht.

Voorlopig gaan we dus uit van een liquidatie in de onderwereld.

De schutter was intussen weggerend; de politie heeft hem nog niet kunnen aanhouden.

Op Makka werd overigens ook al eens een moordaanslag gepleegd. Het is al een tijdje onrustig in Zwolle.

Lang bleef het stil in de moordzaak Wolters, tot begin maart 2021 de politie de vondst van een ondergrondse opslagplaats voor wapens bekendmaakte, met daarin onder meer het wapen waarmee Wolters werd doodgeschoten.

De politie deed daarop een doorzoeking in de woningen van Michiel 'de Gier' B. en zijn vriendin, een collega van Wolters - althans wat de handel in wapens betrof.

B. meldde zich daarop zelf maar bij de politie, die hem arresteerde. 

Eind maart 2021 maakte de politie bekend dat B, niet alleen wordt verdacht van de handel in wapens (waaronder het moordwapen, dus), maar ook van betrokkenheid bij de moord. In welke zin wilde ze niet bekendmaken.

Het was de derde keer dat de Gier bij een moordzaak betrokken is, meldde RTV Oost-verslaggever @Tom_Meerbeek op 31 maart 2021.

Op 28 februari 1988 werd de Hakim el Harchi in het Zeven Heuveltjesbos bij Barneveld met messteken gedood. De Gier was toen 11 jaar jong, de verdachte was zijn destijds 18-jarige vriend Marco Ros (geen familie). 

Ros hoorde 5 jaar tegen zich eisen, maar werd vrijgesproken.

Op 24 april 1994 was hij dood, doodgeschoten door de Gier. Per ongeluk, bij het schoonmaken van een vuurwapen in de woning van een kennis aan de Venestraat.

Althans, dat verklaarde hij: per ongeluk. Maar een getuige beweerde dat de Gier opzettelijk schoot.

De Gier kreeg drie jaar cel.

In september 2021 stond hij terecht voor de moord op Henk Wolters, in een pro forma-zitting. 

Volgens het OM had De Gier een motief, geen alibi en was zijn dna op delen van het moordwapen aangetroffen.

Dat motief zou gelegen zijn in de diefstal van coke en geld door Wolters. Coke en geld van De Gier.

En Wolters wilde ook bij de politie gaan verklaren over De Gier, over diens criminele activiteiten.

Maar, bracht zijn advocaat daar tegenin, dat zijn dna op dat wapen zat betekende alleen maar dat hij dat wapen in handen heeft gehad. Niet dat hij ermee heeft geschoten.

En niets linkt hem aan de plaats delict. Geen beelden of getuigen, geen technisch bewijs.

In november 2021 liet advocaat Jan-Hein Kuijpers van De Gier weten dat Henk Wolters op een dodenlijst was geplaatst door een man uit Hoogeveen. 

Dat hadden 'agenten van de geheime dienst' (RTV Oost) tegen Wolters gezegd toen die vastzat voor drugshandel en nog wat.

En Kuijpers vond dat 'toch ontlastend' voor De Gier. Althans, wilde hij maar zeggen: kennelijk had Wolters meer vijanden dan alleen De Gier. 

Als De Gier al onenigheid met hem had.

De rechtbank hief een dag later de hechtenis van De Gier op wegens gebrek aan bewijs. 

Tom Meerbeek van RTV Oost somde alle argumenten voor en tegen het daderschap van De Gier keurig voor zijn lezers op. Wij beperken ons hier tot dit argument:

De Gier zou volgens mensen die hem kennen geen zestig kogels hebben afgevuurd, maar het karwei met één schot hebben geklaard.

Toch eiste het Openbaar Ministerie 27 jaar tegen De Gier (ook voor het illegale bezit van vuurwapens). 

De rechtbank sprak hem echter vrij. Wel kreeg De Gier 6 jaar voor verboden wapenbezit.

 3,3
KNMI Heino – 31-12-2019

Labels

Bijgewerkt: 04-05-2022 15:51

Reacties (0)

Log in om te reageren