Horecamedewerkster doodgestoken

Datum
woensdag 25 december 2019
Adres
Hampshire
Plaats
Hengelo

De 27-jarige Chantal de Vries uit Almelo werd rond 2.00 uur doodgestoken in een nieuwbouwwijk, naast appartementencomplex Alewijn. Ze had zeven steken in borst en hals. Toen de politie na een melding arriveerde, was ze al overleden.

Omwonenden hoorden gegil, keken uit het raam en zagen twee mannen vechten. Een van hen sloeg hard op de ander in. 

De omwonenden schreeuwden dat het afgelopen moest zijn, waarop een van de mannen vluchtte. 

Een man in een rode trui.

Op straat troffen de omwonenden de andere man aan, hij was gewond en niet aanspreekbaar. Hij had geprobeerd Chantal de Vries te helpen.

Zij lag verderop. Haar broek was naar beneden getrokken. Getuigen hadden gezien dat de man die net gevlucht was, boven op haar had gelegen. 

De vraag is dus: wilde hij haar verkrachten? Of verkrachten en vermoorden?

Of alleen vermoorden. Zomaar. 

De politie hield een verdachte aan, de 27-jarige Wim V. uit Hengelo. Hij bevond zich in de nabijgelegen Jozef Israëlsstraat.

Ze vroeg getuigen die kleding of andere voorwerpen hadden gevonden in de omgeving van de plaats delict (Bankastraat, Troelstrastraat, Weideweg of Jozef Israëlsstraat), zich te melden: 0900-8844. 

Wat deed vermoeden dat de verdachte zich op zijn vlucht had ontdaan van kledingstukken en/of spullen. Die rode trui bijvoorbeeld. Het moordwapen is in ieder geval nog niet gevonden.

Ook doorzocht de politie grote hoeveelheden oud papier en plastic die de dag na de moord door Twente Milieu waren opgehaald. 

Waarom ze in Hengelo op eerste kerstdag papier en plastic ophalen, is niet helemaal duidelijk. Maar de rode trui werd niet gevonden.

Chantal de Vries werkte bij café De Twee Wezen in Hengelo, vlak bij de plaats delict. 

Een paar dagen later werd met drones gezocht naar het moordwapen en andere spullen. Mogelijk had de dader het een of ander op een dakje gegooid. 

Uit een van de waters werd met een magneet een schaar gevist.

Maar vermoedelijk hoopte de politie een mes te vinden. Verdachte Wim V. was volgens kennissen in ieder geval altijd al geobsedeerd door messen, zo blijkt uit reacties op een Facebookbericht van V. d.d. 25 december, de dag van de moord. Hij was toen in een café in Hengelo.

In april 2020 werd duidelijk dat het moordmes toch gevonden was, in een vijver. Op het mes zat dna van de verdachte.

Uit niets blijkt dat de twee elkaar kenden. 

In juli 2020 - kort voor de rechtszaak - werd bekend dat er geluidsopnamen van de moord waren. 

De verdachte en het slachtoffer zijn op diverse beveiligingscamera's vastgelegd, los van elkaar. De moord zelf staat evenwel niet op beeld; wel het geluid ervan. Te horen is niet alleen het gegil van het slachtoffer, maar ook het geschreeuw van de man die haar te hulp kwam. Vooral toen de verdachte met zijn duimen probeerde hem zijn ogen uit te drukken.

Tijdens de zitting bleek dat V. een jaar voor de moord op internet artikelen had gelezen over ‘de meest bloederige kerstmoorden’ en moordenaar Joël S., die een meisje had doodgestoken en een relatief lage straf had gekregen omdat hij had verklaard zich niets te kunnen herinneren. 

En ook S. verklaarde zich niets te kunnen herinneren.

Het Openbaar Ministerie moet de strafeis nog formuleren.

 6,8
KNMI Twenthe – 25-12-2019

Bijgewerkt: 29-09-2020 19:34

Reacties (0)

Log in om te reageren