De Afghaanse werd door de brandweer gevonden na een brand in haar woning. Het duurde twee maanden voordat de politie met zekerheid bekend kon zeggen dat ze vermoord was.
En zwanger. Zeven maanden.
De buren hadden op de dag zelf al geconcludeerd dat het moord was en niet een noodlottig ongeval.
Maar goed, die kunnen zich zo'n snelle conclusie veroorloven.
Haar man Bashir K. (44) werd als verdachte opgepakt. Hij stond tijdens de brand iets te rustig op straat toe te kijken, vandaar de snelle conclusie van de buurtbewoners.
De drie kinderen van het stel waren al uit huis geplaatst - en dat wisten die buurtbewoners natuurlijk ook, een feit dat ze ongetwijfeld in hun overwegingen hadden meegenomen.
K. dreef een taxibedrijf: Ajax Tax.
Tijdens een pro forma-zitting werd duidelijk dat het slachtoffer gewurgd was. En dat Bashir K. zich niet door het Pieter Baan Centrum wilde laten onderzoeken op psychische defecten.
Maar dat wist de buurtbewoners al...
Wat ze niet wisten: K. weigerde de toegangscodes tot zijn drie telefoons te geven. De officier van justitie vertelde dat het nog wel 20 jaar kon duren voordat de politie die codes heeft gekraakt.
Daarop vroeg de advocaat van de verdachte de telefoons terug. Want de telefoons zouden informatie bevatten die ontlastend voor zijn cliënt kan zijn.
Geef dan die codes, dacht de rechtbank - en zei: nee, hij krijgt ze (nog) niet terug.
Tijdens een volgende pro forma-zitting werd duidelijk dat de handen van K. verbrand waren toen hij op straat werd aangehouden.
En dat hij die dag voor 17 euro benzine had getankt. Maar niet voor de auto. Op camerabeelden is te zien dat hij de slang door het geopende raam van het achterportier stak.
Kennelijk stond op de achterbank iets als een jerrycan.
Zelf zweeg hij. Althans over zijn betrokkenheid bij haar dood. Wel wilde hij bekennen dat hun verhouding niet (meer) goed was.
Nee, hij had geen moeite met haar kledingstijl en neuscorrectie.
En ook niet met het feit dat ze aan kickboksen deed en haar lippen liet opvullen.
'Ik ben niet traditioneel.'
Waar hij wel moeite mee had, was het feit dat ze aan zwarte magie deed. 'Zwarte magie beïnvloedde onze relatie en die van haar met de kinderen.'
Maar de vraag is of dat wel een feit is en niet een verzinsel.
In ieder geval eiste het Openbaar Ministerie 20 jaar cel, de hoogste gevangenisstraf mogelijk voor doodslag. Volgens het OM wilde zij scheiden, maar hij niet.
Maar nog voor de uitspraak bleek dat het toch was gelukt de telefoons van de verdachte te kraken, althans twee van de drie.
De rechtbank besloot daarop het onderzoek te heropenen.
Maar het werd toch 20 jaar.