Man stapt van fiets en wordt neergestoken

Datum
vrijdag 5 juli 2019
Adres
Warmoesstraat
Plaats
Amsterdam

De melding kwam binnen om 16.40 uur, de 29-jarige Jurick Felipa overleed in het ziekenhuis. 

De verdachte kon op de Brouwersgracht worden aangehouden, de 49-jarige Glen S. uit Almere. Hij had al een fors strafblad, onder meer wegens geweldsdelicten. 

Maar ook het slachtoffer had een strafblad, onder meer voor de handel in drugs.

Felipa was die dag op zijn fiets vanuit de Oudebrugsteeg linksaf de Warmoesstraat ingeslagen. Daar werd hij door Glen S. aangeroepen.

Felipa keerde om en stapte af, zette zijn fiets voor een pand op de standaard en liep op S. toe. Die stak hem daarop na een korte schermutseling met een mes in zijn bovenlichaam en rende weg.

Bij zijn aanhouding viel een mes op de grond en zat in zijn buideltasje nog een mes.

In een afgeluisterd telefoongesprek met zijn moeder zei S. dat Felipa iets tegen hem had gezegd en dat hij een verklaring zou afleggen als hij de beelden van de steekpartij zou zien.

Want die waren er. In de Warmoesstraat hangen veel camera's. Ze stonden trouwens ook meteen op internet.

Maar toen hij die beelden te zien kreeg, zweeg hij. Zoals hij ook tijdens de zitting zweeg. Zijn advocaat deed het woord. Een advocaat die hem was toegevoegd, want S. wilde eigenlijk geen advocaat.

In de aanloop naar het proces had hij geweigerd zich psychologisch te laten onderzoeken. Maar een eerder onderzoek had al duidelijk gemaakt dat hij een persoonlijkheidsstoornis heeft. 

De kans op herhaling werd groot geacht. En dat bleek al uit het feit dat hij agressief was tegen het gevangenispersoneel.

Het Openbaar Ministerie eiste 10 jaar en tbs.

Het werd 8 jaar en tbs.

Het was de elfde moord in de Warmoesstraat sinds de Tweede Wereldoorlog. 

De meeste vonden plaats in de jaren zeventig en tachtig, de jaren van harddrugdeals op straat. Laten die nou de laatste jaren zijn teruggekeerd.

 18
KNMI Schiphol – 05-07-2019

Labels

Bijgewerkt: 09-01-2021 17:43

Reacties (0)

Log in om te reageren