Dode bij schietpartij: Saban Berk

Datum
maandag 17 juni 2019
Adres
Klaprozenweg
Plaats
Amsterdam

Het schot viel rond 21.20 uur, op de kruising met de Klaprozenweg. 

Saban Berk (57) overleed ter plaatse. 

De schutter reed weg in een grijze BMW met Belgische kentekenplaten, die 10 minuten later op Wibautstraat in Zaandam werd teruggevonden. Zonder kentekenplaten. Maar een deel van het kenteken is bekend: 1 - VN ? - ??3.Opsporing Verzocht gaf later een signalement van de schutter: een vrij lange, smal gebouwde en wat slungelige man van minimaal 1.90 meter. 

'Hij had donkerkleurige kleding aan en had een capuchon ver over het hoofd getrokken. Over zijn huidskleur of gezichtskenmerken is daardoor niets bekend. Wel meent een getuige te hebben gezien dat de dader een gewatteerde jas droeg, wat opviel gezien het weer die dag.'

De politie zoekt specifieke getuigen, mensen die langs de parkeerplaats liepen waar de vluchtauto werd achtergelaten:

'Twee personen komen kort nadat de BMW op een parkeerplaats bij het Vijfhoekpark is geplaatst, langs lopen en staan even stil en draaien zich om in de richting van de BMW. Een vrouw op een fiets rijdt ook langs de BMW. Op hetzelfde moment rijdt daar een hoge witte personenauto richting de BMW en keert daar.'

Was u dat? Bel 0900-8844 of het team criminele inlichtingen: 079-3458 999. Hier meer informatie.

Saban Berk werd in 1961 in G├╝lsehir in Turkije geboren. Zijn vader kwam begin jaren zeventig naar Nederland, waar hij onder meer werkte als postsorteerder. 

Berk zelf had ooit een sportschool: Saban Gym. En twee oudere kinderen, en een zoontje van 6.

Op AT5 en in De Telegraaf toonde Saban Berk zich een paar jaar geleden verontwaardigd dat hij werd aangezien voor vrouwenhandelaar Saban B. Daar leden hij en zijn sportschool onder. 

'Ik ben die mongool niet.'

Wel staat inmiddels vast dat de BMW in de dagen voorafgaand aan de schietpartij ook bij de plaats delict is gezien. Berk werd dus afgelegd.

Volgens Het Parool was Saban Berk een leerling van Jan Plas, een van de pioniers in Nederland op het gebied van thai- en kickboksen. Plas raakte in het criminele milieu en pleegde in 2010 in zijn cel zelfmoord. Hij zat toen 8 jaar uit na een veroordeling wegens drugs.

 18,6
KNMI Schiphol – 17-06-2019

Labels

Bijgewerkt: 09-01-2021 17:35

Reacties (0)

Log in om te reageren