Van wie is het dna op het lijk dan?

Datum
vrijdag 24 mei 2019
Adres
Veldzigt
Plaats
Oostkapelle

De 78-jarige vrouw werd die vrijdagmiddag rond 16.00 uur zwaargewond in haar woning aangetroffen, hulp kwam te laat.

Ze was in borst en buik gestoken. 

Twee uur later - een verdachte was toen nog niet in beeld - belde de 56-jarige Eduard F. met het radioprogramma Zegt u 't Maar van Omroep Zeeland. Hij meldde dat hij gepest werd en dat hij zijn huis niet uit durfde. Buurtbewoners zouden hem het leven in het appartementencomplex onmogelijk maken.

'Dingen worden van mijn balkon gestolen. M'n kettingslot is weg en de spaken van m'n fiets zijn doorgeknipt. M'n auto staat stil, omdat ik er niet in durf te rijden door wat men ermee flikt.'

Korte tijd later werd hij door de politie aangehouden, verdacht van het doden van de 78-jarige.

Buren van de verdachte schetsten een ander beeld. F. zou de buurt terroriseren. Sinds december 2018 werd van hem een dossier bijgehouden. Het bevatte inmiddels 56 incidenten.

Nu dus misschien 57.

Het gehele complex heet Parc Zonnehove, dat uit zes appartementenblokken bestaat. Het slachtoffer woonde in blok Cleijn Westhove.

De verdachte werd onderzocht door het Pieter Baan Centrum en begin december 2020 besloot de rechtbank zijn voorlopige hechtenis niet op te heffen.

Want: zijn dna was op de deurknop van de woning van het slachtoffer gevonden, zowel aan de buiten- als aan de binnenkant.

Niet een heel sterk punt... Je zou verwachten dat er binnen meer dna was gevonden als hij de dader was.

Maar op het lichaam van het slachtoffer werd wel dna was gevonden dat niet van de verdachte was.

Dat zegt weliswaar niet veel over de onschuld van F., maar zolang niet duidelijk is van wie dat dna is heeft het Openbaar Ministerie een probleem.

Hoe dan ook, het Openbaar Ministerie eiste 11 jaar tegen F.

Het werd vrijspraak. Vanwege bovengemelde redenen.

We kunnen het ons amper voorstellen dat het OM in hoger beroep gaat.

Waarmee dan?

Nou, dit dus: op de dag van de moord had iemand - in een flits, vanuit een ooghoek - een man hard zien wegrennen in een lichtblauw shirt.

De verdachte droeg die dag een lichtblauw shirt...

En dit: op de ochtend van de dag van de moord had al een incident plaatsgevonden: de hond van de verdachte was in de richting van iemand gerend, die daardoor schrok en viel.

Tja.

En ten slotte: voor de moord had de verdachte mails naar de wijkagent gestuurd, waarin hij onder meer schreef: 'Ik ben niet ver weg van een huurmoord.'

Geen sterke punten.

Vond ook het gerechtshof en sprak de verdachte wederom vrij.

 15,3
KNMI Vlissingen – 24-05-2019

Labels

Bijgewerkt: 07-10-2022 09:49

Reacties (0)

Log in om te reageren