Dode in uitgebrande caravan

Datum
donderdag 24 januari 2019
Adres
Peschweg 8
Plaats
Meerlo

Ramon Linders (38) - afkomstig uit het Brabantse Maashees - werd na een brand in de nacht van 23 op 24 januari dood in zijn houten stacaravan aangetroffen. 

Dat was kort na middernacht, dus mogelijk werd de moord op 23 januari gepleegd. 

In ieder geval had iemand kort voor middernacht een vreemdeling op het park zien lopen. Hij droeg iets wat op een trui leek met capuchon.

In de week na de vondst hield de politie een passantenonderzoek en in mei een 38-jarige verdachte aan: Patrick de B. Hij was de nieuwe vriend van de ex-vrouw van Linders.

Linders woonde sinds december 2018 op de familiecamping. 

Volgens De Telegraaf was het mogelijk een afrekening. Bewoners van de camping vertelden de krant dat Ramon Linders inderdaad in scheiding lag en financiƫle problemen had, dat hij om die reden zijn huis had onderverhuurd aan Oostblokkers en inmiddels ook met hen problemen had - al dan niet van financiƫle aard.

Een ander vertelde dat hij de moordenaar misschien had gezien. Hij had een vreemdeling op het terrein zien lopen en hem gevraagd of hij iemand zocht, en toen had de man geantwoord: 'Ik heb de klootzak al gevonden.' 

In autochtoon Nederlands.

Dat was in de nacht waarin de caravan afbrandde. 

Tijdens een prof forma-zitting bleek dat Linders eerst was geslagen met een ijzeren staaf en vervolgens was gewurgd.

Ook bleek toen dat Patrick de B. in drugs handelde. Hij moest zich nog verantwoorden voor het feit dat hij op 29 mei 2019 in Maashees werd aangetroffen in het bezit van vier kilo hennep en 45.000 euro afkomstig van een misdrijf.

Zijn advocaat hield de moord op Ramon Linders echter op een crime passionel. De B. zou Ramon Linders hebben willen aanspreken op diens gedrag jegens zijn ex en kinderen.

De ex en kinderen van Linders, dus.

De B. had aangebeld en Linders zou De B. toen hebben bedreigd met een mes. Met andere woorden: noodweer.

Daar geloofde het Openbaar Ministerie weinig van en eiste 14 jaar cel. Voor noodweer waren geen aanwijzingen. Dat het slachtoffer een mes had getrokken, was een rechtvaardige daad. Het had zich mogen verdedigen.

De rechtbank hield Patrick de B. volledig verantwoordelijk voor de dood van Linders en veroordeelde hem conform. 

In hoger beroep werd het 12 jaar. 

Het hof kwam aldus tot die straf. Voor doodslag wordt in de regel 8 jaar opgelegd, voor brandstichting 2 jaar. Plus nog eens 2 jaar voor het bezit van de drugs.  

 -3,3 −
KNMI Arcen – 24-01-2019

Bijgewerkt: 28-09-2021 15:12

Reacties (0)

Log in om te reageren