Exernio kreeg het vuurwapen van Darnell

Datum
zaterdag 18 mei 2019
Adres
Amstelstraat
Plaats
Amsterdam

De schietpartij vond om 4.20 uur plaats in parkeergarage The Bank bij het Rembrandtplein nadat een aantal mensen bij de kaartjesautomaat ruzie met elkaar had gekregen. 

Orpheo Gefferie (25) uit Almere werd nog gereanimeerd, maar overleed in het ziekenhuis. 

Gefferie - van Surinaamse afkomst - had een strafblad, maar was geen grote crimineel. Straatroven, een vernieling. 

En hij was veroordeeld tot 15 maanden voor een woningoverval, maar in die zaak liep nog cassatie. 

Hij liet een zoontje na.

De politie hield vrijwel onmiddellijk vier personen aan: drie mannen van 24, 21 en 20 jaar uit Amsterdam en een 22-jarige vrouw uit Diemen. Een getuige had gezien dat ze na de schoten in een taxi waren weggereden en had het kentekennummer genoteerd.

Maar onder hen niet de schutter, Erxinio L. (20). 

En Erxinio L. was nog steeds op de vlucht toen de rechtszaak begon. 

De ruzie bij de betaalautomaat was gefilmd, maar waarover die ging bleef onduidelijk. 

En dus bleef onduidelijk of de schietpartij het gevolg was van een spontane ruzie of dat de ruzie een gezochte aanleiding was om te kunnen schieten.

Duidelijk werd wel dat iemand L. een vuurwapen had aangereikt.

Het Openbaar Ministerie eiste 15 jaar tegen de Erxinio L. (die toen nog voortvluchtig was) en 12 jaar tegen de man die hem het vuurwapen zou hebben aangegeven.

De rechtbank zag geen bewijs voor moord en veroordeelde L. tot 11 jaar voor doodslag. Darnell T. kreeg 7 jaar. Erxinio was in de tussentijd in Spanje opgepakt, maar nog aan Nederland overgeleverd.

Een dag na de uitspraak presenteerde Het Parool op basis van gesprekken met familieleden van het slachtoffer een motief.

Orpheo zou jaren voor zijn dood ruzie hebben gekregen met 'een crimineel' uit Zuidoost over een verloren weddenschap. De krant noemde niet de naam van die crimineel.

De ruzie zou twee maanden voor zijn dood zijn opgelaaid, waarna die crimineel een prijs op het hoofd van Orpheo zou hebben gezet.

Twee 'soldaatjes' van die anonieme crimineel waren die avond aanwezig: 'Erxi' ofwel Erxinio en rapper Joël H. aka Joey AK. (in december 2020 veroordeeld tot 3 jaar en 4 maanden voor het ontvoeren en mishandelen van een vrouw).

De zus van Orpheo in Het Parool: 'Dat hele verhaal is ons meteen na Orpheo’s dood verteld en gaat nog steeds rond. Iedereen bevestigt het, maar niemand gaat naar de politie.'

Overigens werd een andere getuige van de moord op Gefferie op 3 september 2019 op Curaçao doodgeschoten: de Surinamer Genciël Feller (23).

En dan is de vraag: werd hij geliquideerd omdat hij getuige van de moord op Gefferie was of om andere reden

Die andere reden is er in ieder geval: Feller zou 200 kilo drugs hebben geript.

Daders/verdachten

NaamErxinio Luntungan
Geboren
Overleden
 14,5
KNMI Schiphol – 18-05-2019

Labels

Bijgewerkt: 06-03-2021 11:53

Reacties (0)

Log in om te reageren