Vier doden bij aanslag

Datum
maandag 18 maart 2019
Adres
24 Oktoberplein
Plaats
Utrecht

De schoten vielen rond 11.45 uur, toen de tram richting Utrecht CS over het 24 Oktoberplein reed. 

Kort na 15.00 uur werd gemeld dat de aanslag drie levens had gekost. Er vielen vijf gewonden.

De NOS meldde 's ochtends al dat een van haar verslaggevers een wit laken 'met iemand eronder' had zien liggen; geenstijl.nl had een foto. De Telegraaf ook.

Een terroristisch motief werd niet uitgesloten, volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Pieter-Jaap Aalbersberg. Later ging men zelfs uit van een terroristische aanslag.

Het NCTV stelde eerste dat er op meer plaatsen in Utrecht was geschoten, maar de politie van Utrecht herriep dat.

Een getuige vertelde NRC Handelsblad dat de schutter een vuurwapen tevoorschijn haalde en op passagiers begon te schieten. Hij leek te mikken op mensen die op de bankjes zaten.

Maar in het Algemeen Dagblad meldde een getuige dat de schutter het op een specifiek persoon had gemunt, een vrouw. En vervolgens op mensen die de vrouw wilden helpen.

De schutter vluchtte door een automobilist tot stoppen te dwingen en de auto - een rode Ranault Clio - over te nemen. De wagen werd later in de Tichelaarslaan aangetroffen, met draaiende motor. Een omwonende vond in de auto een brief met daarop het woord Allah.

De politie deed vervolgens een inval in een woning aan het begin van de Trumanlaan op Kanaleneiland in Utrecht, vlak bij het 24 Oktoberplein. Maar daar werd geen verdachte aangetroffen.

Later werd een tweede inval gedaan, in een woning in de Al Masoedilaan in Utrecht, ook op Kanaleneiland. Ook daar tevergeefs.

Kort na 14.00 uur verspreidde de politie deze foto:


Het was een beeld van de beveiligingscamera in de tram. Het bleek te gaan om Gökmen T. (37), Turk en een bekende van de politie. De politie publiceerde de foto zonder balkje en met zijn volledige achternaam. 

En de waarschuwing: 'Benader hem niet zelf maar bel direct de opsporingstiplijn 0800-6070.'

Maar T. was ook een bekende van journalisten. 

Chris Klomp van het Algemeen Dagblad meldde op Twitter dat T. op 4 maart 2019 voor de rechter moest verschijnen op verdenking van verkrachting gepleegd in de nacht van 10 op 11 juli 2017. Hij was in die zaak op per 1 maart 2019 in vrijheid gesteld. De inhoudelijke zitting van deze zaak staat gepland voor 15 juli 2019. 

Op 4 maart 2019 werd hij nog veroordeeld tot twee weken gevangenisstraf wegens winkeldiefstal en een dag later tot vier maanden wegens een inbraak in 2018.

Zie hier alle details. 

De laatste twee uitspraken waren nog niet onherroepelijk en dus was T. nog op vrije voeten.

Klomp meldde verder dat T. in 2013 op een flatgebouw op Kanaleneiland had geschoten. Dat leverde T. een aanklacht wegens poging tot doodslag op, maar daarvan werd hij - in 2014 - vrijgesproken.

Wel werd hij veroordeeld voor onder meer illegaal wapenbezit: 150 dagen cel, waarvan 49 voorwaardelijk.

Vandaar misschien wel de volgende tweet van Klomp, inhoudende dat hij niet langer meer zo zeker was van een terroristisch motief.

En later meldde de politie eveneens dat ze niet zeker was van een terroristisch motief. 'Zou ook kunnen dat het in de relationele sfeer is,' zei woordvoerder Bernard Jens van politie.

Op of omstreeks 18.40 uur werd T. opgepakt in een woning aan de Oudenoord.

Dat de politie hem zo snel op het spoor kwam, was overigens het gevolg van het feit dat dat op die brief in de vluchtauto niet alleen het woord Allah stond. Het was een brief van het Openbaar Ministerie aan T. aangaande de strafzaak wegens verkrachting tegen hem op 4 maart 2019.

Het werd ook duidelijk dat T. psychische problemen had.

Het Algemeen Dagblad meldde dat een van de dodelijke slachtoffers de 19-jarige Roos Verschuur uit Vianen is. En het tweede slachtoffer Rinke Terpstra (49) uit Utrecht, vader van twee schoolgaande kinderen. 

Volgens buitenlandse (Turkse) zou het derde slachtoffer een tante van de schutter zijn - en daarmee zou de schietpartij inderdaad een familiaire ruzie zijn geweest. Met bijkomende slachtoffers. 

Maar het OM meldde de volgende dag dat het derde slachtoffer een 28-jarige man uit Utrecht was en dat tot nu toe niets is gebleken van enige relatie tussen T. en zijn slachtoffers en de slachtoffers onderling.

Het hield daarom nog steeds rekening met een terroristisch motief. Ook al vanwege dat briefje in de Clio.

Dus toch?

Eind maart overleed een van de gewonden, de 74-jarige heer Hoveling (zie foto) uit De Meern. 

Overigens noemde het slachtoffer van de verkrachting door T. hem knettergek, een psychopaat en druggebruiker

Pas tijdens de eerste pro forma-zitting werd duidelijk dat er wel degelijk sterke motieven waren dat T. een terroristisch motief had. Op het briefje in de Clio stond niet alleen het woord Allah. Dit stond er: 'Ik doe dit voor mijn geloof, jullie maken moslims dood en willen jullie ons geloof van ons afpakken, maar gaat niet lukken. Allah is groot.'

En op de geluiddemper van zijn vuurwapen stond iets de hand geschreven (wat is nog onduidelijk), net als de extreemrechtse Australiër Brentan Tarrant, die een aanslag op twee moskeeën in Nieuw-Zeeland pleegde.

De vader van Roos noemde hem een varken en een lafaard.

T. weigerde overigens naar deze pro forma-zitting te komen: 'Ik erken jullie wetten niet, ik erken jullie rechters niet.' Hij werd in de boeien naar de rechtszaal gebracht. 

 5,4
KNMI De Bilt – 18-03-2019

Bijgewerkt: 01-07-19 11:12

comments powered by Disqus