Ineens kreeg de moordenaar haast

Datum
zaterdag 23 februari 2019
Adres
Lisztgaarde
Plaats
Oss

De 63-jarige Peter Hovens werd door een familielid rond 19.45 uur gevonden. De man woonde al een tijdje op de tiende verdieping van de vrijgezellenflat, zoals het complex in de buurt bekendstaat: er wonen veel alleenstaanden en arbeidsmigranten uit Oost-Europa.

Ook Hovens woonde alleen. De andere bewoners van de flat hadden zelfs na dagen nog geen idee wie het slachtoffer was. 

Mogelijk is aan de moord een overval voorafgegaan. Althans, de politie zegt aanwijzingen daarvoor te hebben. Mogelijk sporen van een inbraak. Maar ze gaat nog niet zo ver te zeggen dát er in ingebroken.

Hovens werkte bij CEVA Logistics, waarvan korte tijd eerder drie Portugese werknemers bij de ongeluk om het leven waren gekomen.

De politie hield uiteindelijk twee Polen aan, een van 26 en een van 37. Ze stonden herkenbaar op camerabeelden.

De jongste - Matheus D. - werd snel aan Nederland overgeleverd, de oudste - Grzegoz Z. - moest eerst nog een straf uitzitten in zijn vaderland. Hij was een bekende van het slachtoffer.

Het Openbaar Ministerie gaat (voorlopig) uit van diefstal met geweld. Veel geweld: Hovens werd met tientallen messteken gedood.

In mei 2020 werd Matheus D. vrijgelaten. Hij had Grzegoz Z. pas kort voor de moord voor het eerst ontmoet. Ze hadden geld nodig en Z. zei dat hij wel geld kon lenen van Hovens. 

D. ging mee. Binnen moest hij verschrikt toekijken hoe Z. het slachtoffer afmaakte. Later verklaarde Z. dat Hovens gestraft moest worden omdat hij zijn zuster voor hoer had uitgemaakt.

Psychisch onderzoek wees overigens uit dat D. ze niet allemaal op een rijtje had. Maar dat maakt je nog niet schuldig. Of onschuldig.

Aan de andere kant: hij heeft inmiddels bekend.

De zaak moet inhoudelijk nog behandeld worden. Wat de advocaat van Z. betreft, is dat voor 1 mei 2021. Want na die datum wordt de vervroegde invrijheidstelling beperkt tot 2 jaar. Nu kan iemand bij goed gedrag na twee derde van de straf te hebben uitgezeten vrijkomen. 

Dus bij een straf van 6 jaar na 4 jaar en bij een straf van 9 jaar bij 6 jaar. Kennelijk houdt Z. er rekening mee dat hij tot een straf hoger dan 6 jaar wordt veroordeeld.

Wij ook. 

 6,5
KNMI Volkel – 23-02-2019

Labels

Bijgewerkt: 09-01-2021 16:45

Reacties (0)

Log in om te reageren