Ineens kreeg de moordenaar haast

Datum
zaterdag 23 februari 2019
Adres
Lisztgaarde
Plaats
Oss

De 63-jarige Peter Hovens werd door zijn zoon rond 19.45 uur gevonden. 

Hovens werd met tientallen messteken gedood.

Hovens woonde al een tijdje op de tiende verdieping van de vrijgezellenflat, zoals het complex in de buurt bekendstaat: er wonen veel alleenstaanden en arbeidsmigranten uit Oost-Europa.

Ook het slachtoffer woonde alleen. De andere bewoners van de flat hadden zelfs na dagen nog geen idee wie het slachtoffer was. 

Hovens werkte bij CEVA Logistics, waarvan korte tijd eerder drie Portugese werknemers bij de ongeluk om het leven waren gekomen.

De politie hield uiteindelijk twee Polen aan, een van 26 en een van 37. Ze stonden herkenbaar op camerabeelden.

De jongste - Matheus D. - werd snel aan Nederland overgeleverd, de oudste - Grzegoz Z. - moest eerst nog een straf uitzitten in zijn vaderland. 

Hij was een bekende van het slachtoffer. Dat wil zeggen: zijn zus was de vriendin van Hovens. De vrouw was onlangs overleden en Z. vermoedde door zijn toedoen.

Maar daarvoor was geen bewijs. 

In mei 2020 werd Matheus D. vrijgelaten. Hij had Grzegoz Z. pas kort voor de moord voor het eerst ontmoet. Ze hadden geld nodig en Z. zei dat hij wel geld kon lenen van Hovens. 

D. ging mee. Binnen zag hij verschrikt toe toen Z. het slachtoffer afmaakte. Later verklaarde Z. dat Hovens gestraft moest worden omdat hij zijn zuster voor hoer had uitgemaakt.

Psychisch onderzoek wees overigens uit dat D. ze niet allemaal op een rijtje had. Maar dat maakt je nog niet schuldig. Of onschuldig.

De advocaat van Z. wilde graag dat de zaak inhoudelijk voor 1 juli 2021 zou worden behandeld. 

Want na die datum zou de vervroegde invrijheidstelling worden beperkt tot 2 jaar. Nu kan iemand bij goed gedrag na twee derde van de straf te hebben uitgezeten vrijkomen. 

Dus bij een straf van 6 jaar na 4 jaar en bij een straf van 9 jaar bij 6 jaar. Kennelijk hield Z. er rekening mee dat hij tot een straf hoger dan 6 jaar zou worden veroordeeld.

Als dat aan het OM ligt, gaat dat ook gebeuren: 16 jaar voor Z. en 7 jaar voor D.

De uitspraak was al op 30 juni 2021. Dat is eerder dan normaal gesproken het geval zou zijn en dus ook vóór 1 juli, zoals de advocaat had gevraagd.

De rechtbank veroordeelde Z. tot 12 jaar. En D. tot 4 maanden.

Voor de familie van het slachtoffer waren dat teleurstellend lage straffen. 

En die teleurstelling werd alleen maar groter toen het Openbaar Ministerie besloot niet in beroep te gaan.

 6,5
KNMI Volkel – 23-02-2019

Labels

Bijgewerkt: 15-07-2021 12:28

Reacties (0)

Log in om te reageren