Meisje (16) in fietsenstalling school doodgeschoten

Datum
dinsdag 18 december 2018
Adres
Essenburgstraat
Plaats
Rotterdam

De schietpartij vond plaats kort na 13.00 uur, in de inpandige fietsenstalling van het Designcollege.

Een leerling zag het slachtoffer - Humeyra Ergincanli - op haar buik liggen, maar dacht dat ze gevallen was, Hooguit geslagen. Maar ze was dus beschoten. Volgens getuigen acht keer.

Verschillende leerlingen hebben het zien gebeuren. Ze zagen Humeyra achterna gezeten worden door een man in een zwart trainingspak aan en met een pet op. In de fietsenstalling schoot hij haar twee keer in de rug en vuurde vervolgens nog zes kogels op haar af.

De politie hield op de Bergselaan in Noord een 31-jarige man aan, Bekir E. Zijn auto - een donkere Opel met sportvelgen - stond op hoek van de Bergselaan en de Vrijenbansestraat, op de stoep, pal voor een café. Getuigen hadden hem zien uitstappen en zijn telefoon pakken. Vermoedelijk belde hij zelf de politie. In geen tijd stonden er tal van agenten.

Later werden nog een 25-jarige en een 31-jarige man aangehouden. Zij zaten vermoedelijk bij de schutter in de auto. Hun betrokkenheid wordt nog onderzocht.

Na een hoger beroep mag het OM de 25-jarige toch weer oppakken, maar hij nu is spoorloos.

Humeyra had Bekir E. via Facebook leren kennen, maar hij had zich jonger voorgedaan dan hij was. Haar ouders hadden al een gesprek gehad met zijn ouders; het leeftijdsverschil was wel erg groot. 

Maar hij bleef haar lastiggevallen, stalken. 

Onder de naam DB Leone beschuldigde hij haar onder meer (valselijk) van diefstal. 'Stuur me een bericht als je me ziet,' schreef hij erbij. Mogelijk wilde hij er op deze manier achter komen waar ze zich bevond.

Hij had haar bovendien al eens mishandeld, iets waarvoor hij in augustus 2018 was veroordeeld: zes weken cel, waarvan drie voorwaardelijk. Maar hij was in beroep gegaan en had die drie weken dus nog niet uitgezeten. Sindsdien stond hij wel onder toezicht van de reclassering. 

Hij zou ook de zussen van Humeyra hebben bedreigd, en een vriendje van haar met een mes hebben gestoken. 

Maar die veroordeling voor mishandeling was voor Bekir E. geen belemmering haar een foto te sturen waarop hij met een vuurwapen poseerde. 

Een week voor haar dood had ze opnieuw aangifte gedaan. Maar E. was onvindbaar, want had geen vaste woon- of verblijfplaats. Die fatale dag zou ze een gesprek met de politie hebben. Drie kwartier voordat ze werd doodgeschoten. 

Het Algemeen Dagblad heeft een foto waarop hij is gehuld in de kledij van motorclub No Surrender.

Volgens De Telegraaf was het de bedoeling Humeyra te ontvoeren en zou E. twee handlangers hebben gehad: de 25-jarige man en de 31-jarige man. Toen de ontvoering mislukte, zou de 'zwakbegaafde' (Telegraaf) E. de vrouw hebben doodgeschoten.

Maar de vraag is of die theorie klopt.

In ieder geval bleek in oktober 2019 dat bij de bescherming van Humeyra alles was misgegaan wat mis kon gaan. 

Instanties werkten onvoldoende samen en de uitwisseling van informatie schoot tekort. Niemand had het overzicht of de regie. Er werd weggekeken en afgewacht. En de instanties pakten de zaak op als eergerelateerd geweld en niet als stalking.

In juni 1999 werden kort na elkaar Kezban Vural (29) en Naciye Kurt (30) door hun stalkende echtgenoten vermoord. Beide vrouwen hadden hulp gezocht, maar hun zaken werden door de instanties niet als stalking, maar als eergerelateerd beoordeeld – met fatale gevolgen dus.

Achteraf bleek alles wat mis kon gaan, misgegaan te zijn.

Instanties werkten onvoldoende samen en de uitwisseling van informatie schoot tekort. Niemand had het overzicht of de regie. Er werd weggekeken en afgewacht. En de instanties pakten de zaak op als eergerelateerd geweld en niet als stalking.

1999 was een jaar in de vorige eeuw.

Daders/verdachten

NaamBekir E.
Geboren
Overleden
 7,4
KNMI Rotterdam – 18-12-2018

Bijgewerkt: 09-10-19 17:23

comments powered by Disqus