Sarah Papenheim doodgestoken, Joël S. aangehouden

Datum
woensdag 12 december 2018
Adres
Kralingse Kerklaan
Plaats
Rotterdam

De steekpartij vond kort voor 12.20 uur plaats in een woning op de derde verdieping, aan het einde van de gang. Het slachtoffer is de 21-jarige Sarah Papenheim uit Minneapolis. Ze studeerde psychologie. 

De politie heeft op het station van Eindhoven een 23-jarige man aangehouden, Joël S. Bij zijn arrestatie had hij een contrabas bij zich. Het slachtoffer was ook muzikaal, zij speelde drums.

Dader en slachtoffer woonden in hetzelfde wooncomplex, bijgenaamd De Snor, waar meer studenten wonen. Ze kenden elkaar en spraken vaak over muziek.

Maar ook over zijn psychische problemen, tot diep in de nacht.

En die gesprekken gingen haar tegenstaan. Ze probeerde S. te ontlopen. Ze was uiteindelijk 'ontzettend bang' voor hem en hij kon 'erg intimiderend' zijn. Maar ze had de wooncommissie niet ingeschakeld, omdat ze dacht dat aangifte het alleen maar erger zou maken.

De directe aanleiding tot de steekpartij is nog niet bekend. Vaststaat wel dat Sarah Papenheim een WhatsApp aan iemand had gestuurd met de mededeling dat S. had gezegd drie mensen te zullen vermoorden. 

Ze had eraan toegevoegd naar de politie te zullen gaan, maar dat heeft ze dus niet gedaan. Ze dacht kennelijk niet dat zij een van die drie was. 

En wie waren die andere twee?

Vaststaat ook dat hulpverleners voor de moord twee aan de deur van S. hebben gestaan. De eerste keer werd niet opengedaan, de tweede keer spraken ze kort met hem. 

Maar alleen via de intercom. 

Hij zou hebben aangegeven geen hulp nodig te hebben want geen probleem te hebben.

De gemeente Rotterdam gaat de hulpverlening aan S. onderzoeken.

Sarah Papenheim was twee jaar eerder naar Nederland gekomen. Ze wilde haar leven herpakken nadat haar broer zelfmoord had gepleegd. 

Haar moeder was aanwezig op de eerste pro forma-zitting. Ze kreeg te horen dat haar dochter 27 keer was gestoken en dat S. nadien zijn moeder had gebeld met de mededeling dat hij iemand had vermoord.

Vervolg 18 juni 2019.

 1,5
KNMI Rotterdam – 12-12-2018

Bijgewerkt: 22-03-19 10:36

comments powered by Disqus