De duivel nam zijn gedachten over

Datum
maandag 3 september 2018
Adres
Raphael Lemkinstraat
Plaats
Amsterdam

Guno (47) had die nacht in haar telefoon gekeken terwijl zij lag te slapen. Tegenover de rechtbank verklaarde hij later dat dit een blijk van vertrouwen was, dat ze in elkaars telefoon keken. Eartha (45) keek ook in zijn telefoon.

Maar die nacht ging hij naar beneden, naar de keuken. Daar zat hij een paar minuten te huilen, vertelde hij de rechtbank. Want hij had in de telefoon naaktfoto's gezien, van zijn Eartha, genomen in een hotel in Gaasperplas. Daar was ze met ene Romeo.

Toen opende hij de la waarin de messen lagen en ging weer naar boven. Hij wilde haar niet doden, maar alleen bang maken. Hij wilde haar confronteren met de naaktfoto's. Met Romeo.

Romeo was een vriend van Guno, hij vertrouwde hem en had respect voor hem. En nu dit.

Maar Eartha begon te schreeuwen, althans volgens Guno. Ze wilde haar telefoon terug. 

Eartha en Guno waren jaren geleden vanuit Suriname naar Nederland gekomen, beiden verbleven hier illegaal. Ze kwamen in Middelburg te wonen. Eartha had nog contact met haar zoon in Suriname, Guno niet meer met zijn twee zoons daar.

Hij werkte als muzikant, Eartha verhuisde in 2015 naar Amsterdam. Ze had er een baantje in de thuiszorg gekregen en trok in bij een nicht van haar in Zuidoost.

Dat kan blijkbaar, als je illegaal bent: werken in de thuiszorg.

De relatie met Guno was de laatste twee jaar al niet meer zo goed, eigenlijk was die al voorbij. Maar hij kwam nog wel vaak in het weekeinde naar Amsterdam. 

Zo ook dat weekeinde. Guno had die avond in Amsterdam opgetreden en tegen middernacht was hij uitgespeeld. Om 1.30 uur in de ochtend van 3 september arriveerde bij de woning.

Hij en Eartha gingen naar bed, maar tijdens de seks viel zij in slaap. Ze was moe, had gewerkt en ze hadden al een feestje gehad, want 3 september was de verjaardag van het zoontje van haar hospita. Later die dag zou ze voor de jarige koken.

Maar dat feestmaal zou ze nooit bereiden. 

Omdat Eartha haar telefoon terug wilde, raakten ze gevecht. Guno had nog steeds het mes in zijn hand dat hij net uit de la beneden had genomen en volgens hem stak hij Eartha - in het donker en met zijn rug naar haar toegekeerd - één keer. Althans, hij kon zich later eventuele volgende steken niet herinneren. 

Maar de patholoog-anatoom telde er veertien. De punt van het lemmet zat nog in haar hoofd.

De nicht van Eartha kwam op het gegil naar de slaapkamer gerend. Ze ging tussen Eartha en Guno staan en dwong hem de kamer uit. Hij probeerde weer de kamer binnen te komen, en dat lukte hem ook, maar hij stak Eartha niet nogmaals. Daarop verliet hij de woning en fietste weg.

Wat deed u? vroeg de rechtbank.

Ik schreeuwde, antwoordde Guno. Ik schreeuwde.

Een kilometer verderop en anderhalf uur later hield hij een politiewagen aan, die hem al zocht. Hij bekende, betuigde spijt - en ook het Openbaar Ministerie gelooft dat die spijt oprecht is.

Tien dagen later overleed Eartha, haar behandeling werd gestaakt. Hersendood was ze al.

Tegenover familieleden had Eartha kort voor haar dood gezegd dat ze bang voor Guno was, omdat hij had gedreigd haar en zichzelf te doden. En had gezegd: als ik jou niet krijg, dan krijgt niemand je.

Guno intussen, verklaarde - bij de politie en later in de rechtszaal - dat zijn gedachten hem die nacht in de steek hadden gelaten. Hij wist niet wat hij deed. Als gelovig man denkt hij dat de duivel in hem was gekomen. De keuze die hij maakte was niet door hem gemaakt. 'Ik had geen macht meer over mezelf.

Kan, maar hij had ook drie, vier whisky met energiedrank genuttigd - en dat is geen beste combinatie.

Het OM eist 11 jaar - en hield daarbij rekening met het blanco strafblad van Guno. Maar ook met het feit dat hij zwaar geweld had toegepast in een woning waar ook anderen aanwezig waren, onder wie een 11-jarige jongen. 

De rechtbank veroordeelde conform.

Overigens ging Guno ook vreemd. Maar, zoals een nabestaande van Eartha het stelde: in de Surinaamse cultuur is dat van mannen geaccepteerd. Van vrouwen niet. 

 18,7
KNMI Schiphol – 03-09-2018

Labels

Bijgewerkt: 09-01-2021 12:44

Reacties (0)

Log in om te reageren