De laatste dagen van Bianca van Es

Datum
donderdag 29 november 2018
Adres
Luntershoek
Plaats
Rotterdam

Familie vond de 29-jarige Bianca van Es 's de volgende ochtend en de politie ging aanvankelijk uit van zelfmoord, ze zou de gaskraan hebben opengedraaid. 

Maar na nader onderzoek kon een misdrijf niet worden uitgesloten; er werden sporen van geweld op haar lichaam aangetroffen.

In de woning was ook een kind aanwezig. Fysiek mankeerde het niets. Ze werd door zijn oma opgevangen. De andere twee kinderen van het slachtoffer waren niet aanwezig.

Volgens buren werd de 29-jarige door haar partner Stephan K. mishandeld, en had zij de relatie met hem een paar dagen voor haar dood beƫindigd. Dat bleek uiteindelijk op 23 november te zijn gebeurd.

Hij ontkende - en bleef ontkennen. Wel was hij die avond bij haar thuis geweest. En inderdaad: hij was boos omdat ze de relatie had verbroken, maar hij had haar niet vermoord.

Dat op zijn computer was gezocht op termen als 'giftige stoffen' en 'saboteren van auto' verklaarde aldus: hij had zelfmoord willen plegen. Omdat Bianca het had uitgemaakt.

Maar dan is het vreemd dat hij ook had gezocht op termen als 'wurgen zonder sporen'.

In mei 2019 meldde het Openbaar Ministerie dat de doodsoorzaak van Van Es nog niet vaststond. Het enige wat zeker was: het was geen natuurlijke dood.

Volgens het OM werd het lichaam van Van Es verplaatst (en dat kon haar 2-jarige dochter niet hebben gedaan), gaf Stephan K. minimaal drie versies van zijn laatste ontmoeting met Bianca en had hij leningen op haar naam afgesloten.

Van dat laatste had Bianca aangifte willen doen.

Tijdens de zitting bleek dat de doodsoorzaak nog steeds niet vaststond en misschien nooit wordt vastgesteld. Mogelijk had K. zijn ex vergiftigd met pinda's, waar ze allergisch voor was. 

Want daar had hij ook op gezocht: vergiftigen zonder sporen. En op: pinda's verdunnen in koffie.

Dat bracht de rechter tot de vraag: 'U had toch geen allergie voor pinda's?' 

Ook had K. gezocht op: wurgen met een kussen. De rechter: 'Je kunt toch geen zelfmoord plegen met een kussen?'

Terechte vragen.

Andere zoektermen: remkabels doorknippen, rattengif...

En na de dood van Bianca maar voor de vondst van haar lichaam had hij vaak gezocht op: 112. Waar hij dat nooit eerder had gedaan. Hield hij zo in de gaten of ze al gevonden was?

Maar het kan ook dat K. haar gewurgd heeft. Vergiftigd en/of gewurgd. Meer dan recente bloeduitstortingen vertoonde haar lichaam echter niet.

Op een kussen zat daarentegen dna van hem, aan weerszijden. Op een plek waar je met je handen een kussen vastpakt als je iemand wilt verstikken.

En in een oksel van Bianca. En onder haar nagels.

Het OM noemde het een 'laffe, uiterst doortrapte' moord en eiste 18 jaar.

De rechtbank veroordeelde K. conform. De rechtbank nam het hem vooral kwalijk dat hij zich niets van (de aanwezigheid van) het dochtertje van Bianca van Es had aangetrokken.

In hoger beroep kreeg K. opnieuw 18 jaar en weer voor moord. Ook het hof achtte hem volledig toerekeningsvatbaar.

Labels

Bijgewerkt: 10-03-2022 14:58

Reacties (0)

Log in om te reageren