Dairon Alberto: persoonsverwisseling

Datum
zondag 28 oktober 2018
Adres
Rechthuislaan
Plaats
Rotterdam

Sommige getuigen zagen een aantal mannen wegrennen, andere een auto wegrijden. In beide versies bleef een man (32) dood op straat achter; hij lag tussen geparkeerde auto's.

Dat was rond 21.30 uur. Op straat vond de politie tientallen hulzen.

De politie verrichtte vlak bij de plaats delict een arrestatie, maar de man werd een paar uur later al weer vrijgelaten. Zijn ergste vergrijp: hij reed auto zonder zijn lichten te hebben ontstoken.

Later meldden getuigen dat de schutter na de schietpartij achterop een scooter was gesprongen. Versie drie. Korte tijd later werd op de Schulpweg een uitgebrande scooter aangetroffen.

En die versie klopt. Onder een foto. Zie hier bewegende beelden van de wat dikkige schutter; hij is de man achterop de scooter. Beiden werden het laatst gezien op het Mijnsherenplein, links of de foto.

Rechts de schutter als die op het groepje afloopt. Maar op de foto onder staat de schutter nog beter, zonder helm (rechts). Hier nog meer beelden.

Twee dagen na de moord meldde de politie dat ze rekening hield met een persoonsverwisseling. Het slachtoffer - Dairon Julius Alberto - stond eerder in een groepje te praten en mogelijk was een van die anderen het beoogde doelwit.

En een dag voor Kerstmis 2018 concludeerde de politie dat het 'steeds aannemelijker' is dat Alberto niet het doelwit was. Een persoonsverwisseling, dus.

In februari 2019 voegde ze daar via De Telegraaf, aan toe dat de schutters vermoedelijk lid zijn van No Limit Soldiers, een misdaadorganisatie op Curaçao. De schutters zouden wraak hebben willen nemen op iemand in de groep waarin ook Alberto stond voor de dubbele liquidatie eind 2017 in Rotterdam, waarbij in ieder geval één lid van No Limit Soldiers om het leven kwam.

De daders en hun beoogde doelwit doken onder. Dat doelwit zou bij de dubbele liquidatie in Rotterdam een 'bemiddelde rol' hebben gespeeld - en niet als mediator.

Later werd in Limburg een 24-jarige Rotterdammer aangehouden voor betrokkenheid bij de liquidatie van Alberto: Stephen R. Hij zou de schutter zijn geweest.

En weer later werd op Curaçao een 21-jarige Rotterdammer aangehouden: Morguïenne H., de vermeende bestuurder van de scooter.

Ze ontkenden. 

Het Openbaar Ministerie eiste 25 jaar tegen Stephen R. Tijdens de zitting ontkende hij nog steeds, maar op een aansteker die vlak bij de uitgebrande scooter was gevonden zat zijn dna.

Daarmee komt hij qua professionaliteit dicht in de buurt van de huurmoordenaar die zijn pieper bij het lijk achterliet.

'Morqui' H. hoorde 20 jaren tegen zich eisen. Hij bekende de scooter bestuurd te hebben, maar weigerde te vertellen wie de schutter was.

De rechtbank veroordeelde de schutter tot 24 jaar, zijn chauffeur tot 15 jaar.

In hoger beroep kreeg de schutter 23 jaar en 6 maanden. De straf is lager vanwege de duur van het strafproces.

 4,3
KNMI Rotterdam – 28-10-2018

Labels

Bijgewerkt: 21-12-2022 15:09

Reacties (0)

Log in om te reageren