Dairon Julius Alberto: persoonsverwisseling

Datum
zondag 28 oktober 2018
Adres
Rechthuislaan
Plaats
Rotterdam

Sommige getuigen zagen een aantal mannen wegrennen, andere een auto wegrijden. In beide versies bleef een man (32) dood op straat achter; hij lag tussen geparkeerde auto's.

Dat was rond 21.30 uur. Op straat vond de politie tientallen hulzen.

De politie verrichtte vlak bij de plaats delict een arrestatie, maar de man werd een paar uur later al weer vrijgelaten. Zijn ergste vergrijp: hij reed auto zonder zijn lichten te hebben ontstoken.

Later meldden getuigen dat de schutter na de schietpartij achterop een scooter was gesprongen. Versie drie. Korte tijd later werd op de Schulpweg een uitgebrande scooter aangetroffen.

En die versie klopt. Onder een foto. Zie hier bewegende beelden van de wat dikkige schutter; hij is de man achterop de scooter. Beiden werden het laatst gezien op het Mijnsherenplein, links of de foto.


Rechts de schutter als die op het groepje afloopt. Maar op de foto onder staat de schutter nog beter, zonder helm (rechts). Hier nog meer beelden.


Twee dagen na de moord meldde de politie dat ze rekening houdt met een persoonsverwisseling. Het slachtoffer - Dairon Julius Alberto - stond eerder in een groepje te praten en mogelijk was een van die anderen het beoogde doelwit.

En een dag voor Kerstmis 2018 concludeerde de politie dat het 'steeds aannemelijker' is dat Alberto niet het doelwit was. Een persoonsverwisseling, dus.

In februari 2019 voegde ze daar via De Telegraaf, aan toe dat de schutters vermoedelijk lid zijn van No Limit Soldiers, een misdaadorganisatie op Curaçao. De schutters zouden wraak hebben willen nemen op iemand in de groep waarin ook Alberto stond voor de dubbele liquidatie eind 2017 in Rotterdam, waarbij in ieder geval één lid van No Limit Soldiers om het leven kwam.

De schutters zouden naar de Antillen zijn gevlucht. Hun beoogde doelwit is ondergedoken. Hij zou bij de dubbele liquidatie in Rotterdam een 'bemiddelde rol' hebben gespeeld - en niet als mediator.

Inmiddels is in Limburg een 24-jarige Rotterdammer aangehouden voor betrokkenheid bij de liquidatie van Alberto: Stephen R. Hij zou de schutter zijn.

En later werd op Curaçao een 21-jarige Rotterdammer aangehouden: Morguïenne H., bestuurder van de scooter.

Ze ontkennen. De inhoudelijke behandeling van de zaak staat voor augustus 2019 gepland.

De moord op Albert is daarmee de veertiende of vijftiende dodelijke persoonsverwisseling in elf jaar tijd. Die kwamen altijd al voor, maar de huidige golf begint in 2008. Toen werd in Amsterdam een man voor zijn criminele broer aangezien. 

De tweede was in 2012 (dus veertien in zeven jaar had ook gekund) en in 2015 vonden er vijf plaats. De laatste dat jaar was Haydar Zengin. De man voor wie hij werd aangezien, werd later alsnog geliquideerd.

In 2016 werd dj Djordy Latumahina doodgeschoten, bijna met zijn hele gezin. 

2017 kende twee dodelijke persoonsverwisselingen: Hakim Changachi en Mohammed Bouchikhi

Alberto was de eerste in 2018.

Over de liquidatie van Mohammed Alarasi in 2014 te Amersfoort bestaat nog steeds geen volledige duidelijkheid. Mogelijk had die te maken met de moord op Rob Zweekhorst, eerder dat jaar. Overigens ook een dodelijke persoonsverwisseling.

Maar het is natuurlijk ook mogelijk dat de schutter lukraak op de groep schoot waarin Dairon Albert zich bevond, omdat die groep of leden van die groep zijn woede hadden opgewekt en iemand moest boeten.

 4,3
KNMI Rotterdam – 28-10-2018

Bijgewerkt: 06-06-19 11:27

Reacties (0)

Log in om te reageren