Leonore: doodgestoken of gesmoord

Datum
maandag 3 september 2018
Adres
Hoofdstraat
Plaats
Emmen

Rond 5.30 uur kwam de melding bij de politie binnen, hulpverleners troffen in de gang van de woning de zwaargewonde Leonore Prothmann (20) uit Duitsland aan. Ze overleed later. 

De 21-jarige Michael N. die zich in de woning bevond, werd aangehouden. Hij bleek haar met een mes in de hals te hebben gestoken. Daarna drukte hij haar gezicht in een kussen.

De verdachte is een student uit Harare (Zimbabwe) met de Italiaanse nationaliteit die geen woord Italiaans spreekt, maar wel vloeiend Engels. Hij woonde in hetzelfde huis als Prothmann. Beiden zaten op de NHL Stenden Hogeschool te Emmen. 

Het slachtoffer zou aan haar tweede jaar International Business and Languages beginnen. N. gaf die avond een feestje omdat hij naar Stockholm zou verhuizen.

In werkelijkheid moest hij vanwege slechte prestaties van school.

Volgens zijn advocaat hadden hij en de vrouw geen relatie. Voor zover zij wist, tenminste. De politie gaat niet uit van een zedenmisdrijf, hoewel haar onderbroek en bh verfrommeld onder het bureau lagen.

De advocaat stelde dat de vrouw niet een de messteek is overleden. Het Openbaar Ministerie stelde dat ze aan de messteek in combinatie met de verstikking is overleden.

De officier van justitie formuleerde het als volgt: 'Een jonge, gezonde vrouw overlijdt niet zomaar. Hij heeft een mes op haar keel gedrukt. Er ontstond een worsteling. Toen heeft hij haar op bed geduwd en haar gezicht in het kussen gedrukt. Hij heeft verklaard dat hij een rochelend geluid heeft gehoord en daarna het leven uit haar gezicht zag verdwijnen.'

Maar deskundigen konden geen doodsoorzaak vaststellen, wel dat de steek in haar hals op zich niet dodelijk was.

N. belde zelf 112. Maar niet dan nadat hij op zijn telefoon informatie had opgezocht over het gevangeniswezen in Nederland.

Het OM eiste 9 jaar voor doodslag. Volgens het OM had de man doelbewust gehandeld en had hij tijd om zich te bedenken. 

Er werden psychische stoornissen bij N. vastgesteld, maar die zouden geen invloed op zijn handelen hebben gehad. Hij werd licht ontoerekeningsvatbaar geoordeeld.

Volgens de advocaten van N. - hij had er twee - stond niet vast dat de vrouw door toedoen van hun cliƫnt was overleden. De puntbloedingen die in haar ogen en op haar lippen zijn aangetroffen, konden wijzen op verstikking (met een kussen) maar konden ook zijn ontstaan door de reanimatie.

Uitspraak juli 2019.

Het was de vierde moord in Emmen sinds 2010.

 19,2
KNMI Hoogeveen – 03-09-2018

Labels

Bijgewerkt: 09-01-2021 12:43

Reacties (0)

Log in om te reageren