Man belt: 'Ik heb jullie moeder vermoord'

Datum
donderdag 21 juni 2018
Adres
Marshalllaan
Plaats
Utrecht

Het lichaam van de vrouw werd door de brandweer gevonden, na een uitslaande brand. 

Het bleek dat de 70-jarige man des huizes zijn echtgenote na een huwelijk van zo'n vijftig jaar had doodgestoken, daarna benzine over haar heen had gegoten en de woning op de eerste verdieping in brand had gestoken.

Na de moord belde hij zijn kinderen, hier en in Marokko: 'Ik heb jullie moeder vermoord' - en liep rustig politiebureau Marco Pololaan binnen. Hij bekende meteen.

Een politieman die snel ter plaatse was wist nog net op tijd het pand via een raam op de tweede verdieping te verlaten. Hij kwam weliswaar op zijn voeten terecht, maar brak toch beide benen.

Daarbij heeft het enorme gewicht aan apparatuur dat agenten tegenwoordig om hun middel dragen (vuurwapen, portofoon, handboeien en nog veel meer), ongetwijfeld een rol gespeeld.

Volgens zijn advocaat zou H. pas een verklaring afleggen op de eerste zittingsdag. 

Eerst moest hij nog door het Pieter Baan Centrum worden onderzocht; dat kon geen stoornis vinden en dus oordeelde het Openbaar Ministerie hem volledig toerekeningsvatbaar.

Mimoun legde tijdens de zitting inderdaad een verklaring af. Volgens hem zou zijn vrouw het hebben aangelegd met de broer van de buurvrouw, die volgens Mimoun in de gevangenis had gezeten. 

Daarop ontstond ruzie en ging de vrouw bij een van haar kinderen logeren. 

Na een tijdje kwam ze weer terug, maar zou daarna de broer van haar buurvrouw in het park hebben ontmoet, vertelde Mimoun. Daarmee zou ze hem in de buurt te schande hebben gezet.

Volgens een dochter leed Mimoun H. echter aan waanidee├źn.

In ieder geval doodde H. zijn vrouw met een mes, fietste naar het dichtstbijzijnde pompstation en kocht 5,5 liter benzine. De brandweer stelde later vast dat in de woning verschillende brandhaarden waren.

Tijdens de zitting kon H. zich niet herinneren dat hij enkele van zijn kinderen had gebeld met de mededeling dat hij hun moeder had vermoord. Ook niet dat hij op het politiebureau meteen had bekend.

Maar hij ontkende weer niet zijn vrouw te hebben vermoord. Hij wist het allemaal niet meer zo goed.

Het Openbaar Ministerie ging niet uit van voorbedachte raad en eiste 20 jaar cel. Voor doodslag, brandstichting en schuld aan het lichamelijke letsel dat de agent opliep: verbrijzelde voeten. Daarvan zal hij nooit helemaal herstellen.

De rechtbank veroordeelde H. tot 18 jaar. Het hof ook.

 14,4
KNMI De Bilt – 21-06-2018

Labels

Bijgewerkt: 09-01-2021 12:21

Reacties (0)

Log in om te reageren