Koude zaak

Cold Case: Emmy Diepenbrock

Datum
woensdag 30 september 1992
Adres
Jacob van Weesenbekestraat
Plaats
Amsterdam

Iemand moet geweten hebben dat de 69-jarige Emerentia (Emmy) Hogema-Diepenbrock een bankstel wilde kopen en daartoe 2700 gulden in huis had, in een geldkistje. Maar wie?

Vaststaat dat de vrouw was bedwelmd en met haar eigen schort werd verstikt. 

Vaststaat ook dat de dader zich niet met geweld toegang tot de woning heeft verschaft: er waren geen braaksporen. 

En dat geldkistje was weg.

Mevrouw Diepenbrock - vijf kinderen, weduwe sinds 1982 - was op de avond van 29 september nog levend gezien, de volgende ochtend werd ze dood gevonden. Ze was lid van een 'telefooncirkel' en had niet opgenomen toen ze in verband daarmee werd gebeld. Daarop ging iemand naar haar woning.

Uiteindelijk werd de 34-jarige W.H. (33) aangehouden, omdat zijn vingerafdrukken op de bel en de voordeur waren aangetroffen. Ook zijn vriendin werd opgepakt, J.R. (29). Zij was de schoonmaakster van mevrouw Diepenbrock. 

Die vingerafdrukken zeggen op zich natuurlijk niet veel, maar ze maakten H. verdacht. Toen hij ontkende zelfs maar in de buurt van de woning te zijn geweest, werd die verdenking alleen maar sterker.

Bovendien was op de middag van 29 september het boek De verrader bij mevrouw Diepenbrock bezorgd. Het slachtoffer had dat niet besteld, haar schoonmaakster wel. De vriendin van H... Was dat boek voor H. een smoes om binnen te komen?

Maar hard bewijs ontbrak en het Openbaar Ministerie zag geen andere mogelijkheid dan vrijspraak te vragen. Die kreeg H.

Maar misschien heeft H. het ook helemaal niet gedaan. Op tafel stond een fles wijn en mevrouw Diepenbrock dronk nooit alleen en alleen met bekenden. 

Wie was die bekende?

En wie wist van dat geldkistje en waar het stond?

In 2018 verscheen deze zaak op de Cold Case kalender van de politie, die overweegt een dna-verwantschapsonderzoek te houden. Kennelijk heeft de politie dna van de dader of in ieder geval een onbekende. Maar dan heeft ze ook een bepaalde groep mensen op het oog. Mogelijk zelfs een verdachte.

Overigens was de zaak al in 2006 heropend. 

In januari 2022 werd via De Telegraaf bekend dat mevrouw Diepenbrock waarschijnlijk veel meer geld in huis had dan die 2700 gulden - en wel 30.000 gulden (zo'n 12.000 euro).

En ook dat ze zich bedreigd voelde. Bovendien zouden twee 'negroïde mannen' in de straat zijn gezien.

De term 'negroïde mannen' doet vermoeden dat de krant uit een oud dossier citeerde.

 14,9
KNMI Schiphol – 30-09-1992

Labels

Bijgewerkt: 08-01-2024 15:43

Reacties (0)

Log in om te reageren