Gerard hield van wurgseks, Nathalie niet

Datum
maandag 1 januari 2018
Adres
Concorde
Plaats
Buren

Om 5.45 uur brak brand uit in het appartementencomplex De Concorde, de brandweer vond Nathalie Polak (21) in haar woning. De brand bleek te zijn aangestoken.

Ook het hondje en de twee katten van het slachtoffer kwamen om.

Het slachtoffer woonde op de bovenste verdieping van het complex, waar mensen met een beperking wonen onder toezicht van GGZ-instelling J.P. van den Bent.

Ze bleek door een klap op het hoofd te zijn omgebracht. 

De politie zocht daarop naar enkele attributen die uit de woning verdwenen waren: een fles sambuca van het merk Isolabella, een fles wodka van het merk Esbjaerg en een zogenaamde optrekstang van het merk Bruce Lee Signature.

Uiteindelijk bleek de Esbjaerg het moordwapen. De fles staat op een foto die Nathalie Polak kort voor haar dood in internet plaatste:

De politie hield na enige tijd een 46-jarige man uit Tiel aangehouden, Gerard van D. Volgens het Openbaar Ministerie heeft hij haar met een fles wodka geslagen, op haar bed vastgebonden en brand gesticht. Naatje Polak - zoals ze zichzelf noemde - was toen al overleden.

Ook verkrachtte Van D. haar.

Volgens de advocaat van Van D. hadden zijn cliƫnt en Nathalie Polak een relatie. Maar volgens het OM werden op haar lichaam sporen aangetroffen van seksuele handelingen waarvan Polak volgens mensen die haar beter kenden, niet hield - en die dus tegen haar wil waren verricht.

Gerard van D. weigerde aanvankelijk zich psychisch te laten onderzoeken, maar later stemde hij toe in een onderzoek door het Pieter Baan Centrum - zo bleek tijdens een pro forma-zitting in november 2018.

Tijdens de zitting herhaalde Gerard van D. dat hij een geheime seksuele relatie met Nathalie had. Die nacht hadden ze seks gehad toen zij hem - uit het niets - sloeg. 

Daarop gaf hij haar ook een klap.

Nathalie Polak zou vervolgens benzine in de woning hebben gesprenkeld. 

Waarom, wist Van D. niet.

Waarom hij toen niet gewoon de woning had verlaten, wist hij ook niet duidelijk te maken.

Maar Polak kwam ten val en dat gaf Van D. de gelegenheid haar op bed te leggen en haar met een pols aan dat bed vast te klinken, vertelde hij de rechtbank. 

Naar eigen zeggen om te voorkomen dat ze hem nog eens zou aanvallen.

Toen hij de woning alsnog verliet, leefde ze nog - althans, volgens Van G. 

Dat er brand was uitgebroken, hoorde hij - weer naar eigen zeggen - pas twee dagen later, terwijl uit telefoongegevens is gebleken dat hij een dag na de moord in Buren was geweest en de brand het gesprek van de dag was daar.

Sterker, hij verklaarde dat hij zijn fiets kwam ophalen - en die stond bij het complex van Nathalie Polak.

Naast de brandweer- en politieauto's.

Ex-vriendinnen vertelden de politie dat Gerard van D. van wurgseks hield. Dat sluit in ieder geval beter aan bij de feiten op de plaats delict.

In januari 2019 bleek dat Van D. nog niet eens een intakegesprek bij het PBC had gehad. 

Maar in juni 2019 hoorde Van D dan toch de eis: 18 jaar en tbs. De rechtbank veroordeeld Van G. conform, voor doodslag.

Slachtoffers

NaamNathalie
Geboren
Overleden
 6,5
KNMI Herwijnen – 01-01-2018

Labels

Bijgewerkt: 09-01-2021 10:58

Reacties (0)

Log in om te reageren