21-jarige bewoonster GGZ-instelling vermoord

Datum
maandag 1 januari 2018
Adres
Concorde
Plaats
Buren

Om 5.45 uur brak brand uit in het appartementencomplex De Concorde, Nathalie Polak (21) werd door de brandweer gevonden in haar appartement. De brand bleek te zijn aangestoken.

Ook het hondje en de twee katten van het slachtoffer kwamen daarbij om.

Het slachtoffer woonde op de bovenste verdieping van het complex, waar mensen met een beperking wonen onder toezicht van GGZ-instelling J.P. van den Bent.

Ze bleek door een klap op het hoofd te zijn omgebracht. De politie zocht daarop naar enkele attributen die uit de woning verdwenen waren: een fles sambuca van het merk Isolabella, een fles wodka van het merk Esbjaerg en een zogenaamde optrekstang van het merk Bruce Lee Signature.

Uiteindelijk bleek de Esbjaerg het moordwapen. De fles staat op een foto die Nathalie Polak kort voor haar dood in internet plaatste:


De politie hield na enige tijd een 46-jarige man uit Tiel aangehouden, Gerard van D. Volgens het Openbaar Ministerie heeft hij haar met een fles wodka geslagen, op haar bed vastgebonden en brand gesticht. Naatje Polak - zoals ze zichzelf noemde - was toen al overleden.

Ergens in die volgorde verkrachtte Van D. haar volgens het Openbaar Ministerie.

Volgens de advocaat van Van D. hadden zijn cliƫnt en Nathalie Polak een relatie. Maar volgens het OM werden op haar lichaam sporen aangetroffen van seksuele handelingen waarvan ze volgens mensen die haar beter kenden, niet hield - en die dus tegen haar wil werden verricht.

Gerard van D. weigerde aanvankelijk zich psychisch te laten onderzoeken, maar later stemde hij toe in een onderzoek door het Pieter Baan Centrum. De rechtszaak staat op de rol voor 6 november 2018. 

Tijdens de zitting herhaalde Gerard van D. dat hij een geheime seksuele relatie met Nathalie had. Die nacht hadden ze seks gehad toen zij hem - uit het niets - sloeg. 

Daarop gaf hij haar een klap terug.

Nathalie Polak zou vervolgens benzine in de woning hebben gesprenkeld. Waarom, wist hij niet. 

Waarom hij de woning niet verliet trouwens ook niet.

Maar ze kwam ten val en dat gaf Van D. de gelegenheid haar op bed te leggen en haar met een pols aan dat bed vast te klinken - om te voorkomen dat ze hem nog eens zou aanvallen.

Toen hij de woning alsnog verliet, leefde ze nog - althans, volgens Van G. 

Dat er brand was uitgebroken, hoorde hij naar eigen zeggen pas twee dagen later, terwijl uit telefoongegevens is gebleken dat hij een dag na de moord in Buren was geweest en de brand het gesprek van de dag was daar.

Sterker, hij verklaarde dat hij zijn fiets kwam ophalen - en die stond bij het complex van Nathalie Polak.

Naast de brandweer- en politieauto's.

Ex-vriendinnen vertelden de politie dat Gerard van D. van wurgseks hield. Dat sluit in ieder geval beter aan bij de feiten op de plaats delict.

Slachtoffers

NaamNathalie
Geboren
Overleden
 6,5
KNMI Herwijnen – 01-01-2018

Bijgewerkt: 06-11-18 14:50

comments powered by Disqus