Ergin Başakçi op terras doodgeschoten

Datum
maandag 28 augustus 2017
Adres
Prins Hendrikkade
Plaats
Rotterdam

Het slachtoffer - de 42-jarige Ergin Başakçi uit Turkije resp. Hellevoetsluis - zat rond 22.20 uur op het terras van XO Food & Lounge toen een man uit een auto stapte, schoot en weer instapte.

Inmiddels zijn drie 25-jarige mannen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de moord, twee uit Amsterdam en een uit Diemen - ze waren mogelijk 24 toen de moord werd gepleegd.

Een getuige vertelde het Algemeen Dagblad: 'Er zaten mannen op het terras. Ik zag iemand aan komen rennen, hoorde ineens een knal en zag vuur. Iemand viel om. Ik ben snel doorgefietst en heb daarna de politie gebeld.'

Even later stond op de Nassaukade een Witte Volkswagen Polo in brand. Dat is vlak bij de plaats delict: brug van de Koningshaven over, linksaf. 

De wagen was in de nacht van 17 op 18 juli gestolen in het Limburgse Maasbracht. De politie zoekt nog verschillende getuigen. Zo moesten de daders met hun vluchtauto uitwijken voor bus 32. Mogelijk zijn de passagiers belangrijke getuigen.

Zie hier Opsporing Verzocht.

Vervolgens zijn de daders overgestapt in een Kia Rio, die later uitgebrand werd teruggevonden in Diemen. De wagen was gehuurd; de daders wisten vermoedelijk niet dat het vehikel voorzien was van een track & trace systeem. 

Verder zoekt de politie nog een blauwe Volkswagen, type onbekend.

Een motief voor de liquidatie heeft de politie nog niet kunnen vaststellen. Voor zover de politie heeft kunnen nagaan was Ergin Başakçi niet actief in het criminele circuit.

De eerste arrestatie kon begin april 2018 worden gemeld, het betrof een inwoner van Zeedburg - en dat ligt vlak bij Diemen, waar de laatste vluchtauto werd aangetroffen. 

De tweede verdachte kon worden aangehouden naar aanleiding van de aanhouding van de eerste verdachte. Er werden toen ook twee woningen doorzocht.  19,1
KNMI Rotterdam – 28-08-2017

Bijgewerkt: 17-04-18 17:23

comments powered by Disqus