Ferjo schiet vader Roberto dood

Datum
zondag 20 augustus 2017
Adres
Nova Zemblastraat
Plaats
Amsterdam

De 51-jarige man Robert Ferdinald Campagne (1966) werd op zondagavond 20 augustus rond 20.30 uur door de politie in de woning gevonden, en om 22.45 uur meldden de 22-jarige Ferjo C. en de 52-jarige Trijntje R. zich vrijwillig op het politiebureau.

R. was de echtgenote van het slachtoffer, Ferjo is hun zoon.

Maar de moord moest al een paar dagen eerder zijn gepleegd, vermoedelijk in de nacht van 14 op 15 augustus. 

Op AT5 deed een neef van Ferjo vervolgens zijn relaas, Michael Campagne. Het slachtoffer was een oom van hem.

Michael verklaarde dat hij door Trijn was gebeld. Ze had hem verteld dat Ferjo met zijn vader in gevecht was geraakt en dat daarbij een schot was gevallen. Daarna was het even stil gebleven en waren nog enkele schoten gevallen.

En dat ze het slachtoffer in een zeil hadden gewikkeld. 

Nu vroeg ze hem haar te helpen het lijk en andere belastende sporen te laten verdwijnen. Het lijk moest snel weg, anders zou het gaan stinken.

Maar de neef belde de politie.

Tijdens de rechtszaak stelde Ferjo dat hij uit noodweer had gehandeld. Zijn vader zou dronken zijn geweest en hem met een vuurwapen en een mes hebben bedreigd. 

Maar daar geloofde het Openbaar Ministerie weinig van: het onderzoek had geen aanwijzing in die richting opgeleverd - en eist 10 jaar. Tegen Trijntje eist het 1 jaar voor overtreding van de Wet op de lijkbezorging.

Of de rechtbank in noodweer gelooft, viel te betwijfelen. 

Ferjo had namelijk het vuurwapen en het mes waarmee het slachtoffer zou hebben gedreigd ergens in het water gegooid. Waarom moesten vuurwapen en mes ook weg? vroeg de rechtbank hem. 'Die gaan toch niet stinken?'

Maar toch: vrijspraak wegens noordweer. Wel kreeg Ferjo 11 maanden voor het wegmaken van het lijk.

Net als zijn moeder.

Dus eigenlijk hoort deze zaak niet op moordatlas.nl thuis. Maar het OM kan nog in hoger beroep.

Het is de tweede moord in de Nova Zemblastraat in twee jaar. En in 2009 werd de 12-jarige Robienna ReboeRobienna Reboe er vermoord, door de vriend van haar moeder.

 16,3
KNMI Schiphol – 20-08-2017

Labels

Bijgewerkt: 08-01-2021 13:02

Reacties (0)

Log in om te reageren