De buren hadden knallen gehoord en belden de politie, die in de woning een zwaargewonde man aantrof Ayoub Haddoumi (22). Hij overleed ter plaatste.
Haddoumi was een ex-kickbokser die het met zijn MBO-opleiding logistiek medewerker niet redde en een bekende werd in het drugsmilieu van Maastricht.
Een dag na de moord werd de 24-jarige Zekeriya I. uit Rotterdam aangehouden en begin september 2017 zijn stadgenoot Fahd T. (20).
De eerste bekende te hebben geschoten, maar stelde dat het noodweer was. Volgens hem zou het slachtoffer als eerste hebben geschoten.
Maar het Openbaar Ministerie stelde dat daar geen bewijs voor is.
I. en T. waren per taxi (!) naar Maastricht afgereisd voor een drugsdeal. Het slachtoffer was de verkopende partij, Zekeriya I. de kopende.
Fahd T. zou een bemiddelde rol hebben gespeeld. Hij had de criminelen bij elkaar gebracht en verklaarde tegenover de politie dat hij niet wist dat Zekeriya I. bewapend was.
In maart 2019 werd besloten dat hij de rechtszaak in vrijheid mocht afwachten.
Maar kennelijk ging er dus iets mis. Mogelijk wilde I. het pand verlaten met de drugs, maar zonder te betalen. Mogelijk wilde het slachtoffer en de zijnen het geld zonder drugs te leveren.
In ieder geval eiste het Openbaar Ministerie 19 jaar tegen Zekeriya I. en 10 jaar tegen Fahd. T.
Maar de rechtbank liet T. een dag later vrij, wat waarschijnlijk betekent dat de rechtbank denkt dat T. in de schietpartij geen rol heeft gespeeld.
Succes voor de advocaat van T., mr. Yehudi Moszkowicz. Die de neiging daar waardering voor uit te spreken meteen onderdrukte door op te merken dat zijn cliƫnt Fahd T. eigenlijk ook slachtoffer was. 'Vergeet niet dat ook hij slachtoffer is. Er is iemand voor zijn ogen doodgeschoten.'
Tja, zo kun je het ook zien. Je brengt drugsdealers bij elkaar maar wilt geen bloed in je gezicht.
Maar T. werd vrijgesproken - dat wel.
Zekeriya I. kreeg 12 jaar. En dat zou wel eens kunnen betekenen dat het OM in hoger beroep gaat.