Demon gaf opdracht

Datum
dinsdag 15 augustus 2017
Adres
Woudsterweg
Plaats
Heerenveen

De steekpartij vond kort voor 22.30 uur plaats. De 60-jarige Harm Veenema overleed ter plaatse, zijn 29-jarige zoon raakte gewond en werd in het ziekenhuis opgenomen. 

De politie hield een 30-jarige man uit Drachten als verdachte aan, Mart F. Hij was een collega van een van de stiefdochters van Veenema.

Een buurman vertelde de Leeuwarder Courant dat hij in zijn tuin stond toen F. in een auto aan kwam rijden.

'Een onguur type.'

De buurman zag hem voor de woning dralen en vroeg hem wat hij kwam doen.

'Ik ben op zoek naar de bewoners van dit huis, maar ze zijn er niet,' antwoordde F. De buurman vond dat vreemd, want hij zag dat de televisie in de woning aanstond.

F. was nerveus, maar werd binnengelaten. Gestommel en geschreeuw volgde, aldus de buurman. 

Tijdens de zitting vertelde F. dat hij een demon en een engel had en dat die engel hem tot dan toe had beschermd. Maar nu was de demon te sterk.

De demon had hem opdracht gegeven handboeien, tie wraps en een bivakmuts te kopen. En een hamer. Hij had wel een hamer, maar die vond de demon te klein. Dus moest hij een grotere te kopen.

Dat alles ging in een rugzak. 

Plus elf briefjes met adressen. Een van die adressen was dat van Veenema.

Het ging F. niet om Veenema zelf, maar om een van diens stiefdochters. Ze was een collega van hem. Haar auto stond niet voor de deur toen hij bij de woning arriveerde, en even was hij opgelucht. De engel wint. Maar toen kwam ze aanrijden en 'ontplofte' er iets in hem - en de demon deed niets.

Hij belde aan.

De demon had hem gezegd spelletjes met de stiefdochter te spelen, waarbij het de bedoeling was dat zij hem liet winnen. Hij sprak over haar als het doelwit. Maar eerst moest hij de andere leden van het gezin boeien en in een kast opsluiten. 

De zoon van Veenema deed open en liet hem binnen. Vrijwel onmiddellijk sloeg F. hem van achteren met de hamer. Vader Veenema schreeuwde: 'Kijk uit, hij heeft een mes! Bel de politie!' 

Daarop stak F. hem twee keer in de borst. Harm Veenema stierf vrijwel onmiddellijk.

Deskundigen oordeelden F. sterk en mogelijk zelfs geheel ontoerekeningsvatbaar. Hij lijdt aan een ernstige dwangstoornis, autisme en gevoelens van woede.

Het Openbaar Ministerie eiste 8 jaar en tbs met dwangverpleging, de rechtbank veroordeelde F. tot 4 jaar en tbs. De rechters hielden rekening met de 'hoge lijdensdruk' waaraan F. al een groot deel van zijn leven lijdt.

 18,8
KNMI Marknesse – 15-08-2017

Labels

Bijgewerkt: 08-01-2021 12:58

Reacties (0)

Log in om te reageren