Bloedige bouwvakbarbecue

Datum
zaterdag 5 augustus 2017
Adres
Oldenzaalseweg
Plaats
Reutum

De steekpartij vond rond 1.30 uur plaats op het terras van eetcafé Antje & Billie na een ruzie tijdens de traditionele bouwvakbarbecue. 

Het slachtoffer was de 22-jarige Roelof Esman uit Winterswijk. 

Zijn broer Angelino (25) - ook uit Winterswijk - raakte gewond. Hij werd in zijn rug gestoken.

De politie arresteerde vijf mensen, van wie er uiteindelijk twee werden vervolgd voor doodslag: de broers Ruud en Frank ter H. uit Glanerbrug. Van het woonwagenkamp.

De 34-jarige Ruud ter H. is een voormalig voetballer van FC Twente en AGOVV. Tot voor kort speelde de spits voor het eerste van GVV Eilermark in Glanerbrug, maar in maart 2017 werd hij op non-actief gezet.

Ook dat had met een ruzie te maken, een ruzie met de voorzitter. Niet op het veld, maar in de privé-sfeer.

Uitbater Bart van café Antje en Billie verklaarde tegenover Twentsche Courant Tubantia: 'We hadden 160 man, ik heb de hele avond buiten staan te bakken. Rond half twee hadden we alleen nog wat mensen in het voorcafé, die stonden aan de bar.'

En toen ontstond de ruzie, nadat iemand uit Winterswijk voor de tweede keer opzettelijk tegen een lamp had geslagen. Uitbater Bart trad op - en misschien wel een beetje te agressief, gaf hij later toe.

Het werd een vechtpartij tussen Winterswijk en Glanerbrug. De broers Ter H. pakten volgens het Openbaar Ministerie messen uit de keuken en staken Roelof en Angelino. 

'Ik heb niet gezien wat er gebeurde, wel dat ze buiten op elkaar insloegen. Maar toen ik buiten kwam en ik die man aan de overkant zag liggen met meerdere flinke messteken in zijn rug, wist ik dat het helemaal mis was.' Aldus uitbater Bart.

Hij had niet gezien wie had gestoken. 

Esman stierf ter plaatse.

Ter H. en Ter H. ontkenden en beriepen zich op hun zwijgrecht, ook tijdens de rechtszaak. 

Tijdens de zitting bleek dat Frank 112 had gebeld en had geroepen: 'Steek van je af. Steek van je af.' Niet tegen de medewerker van 112, want die had nog niet opgenomen, maar tegen zijn broer Ruud. 

Wat hij kennelijk niet wist is dat de opnameband van 112 al loopt voordat de medewerker opneemt. 

Hij deed Ruud dus de aanbeveling te steken. 

Maar hoe dit te interpreteren? Als zelfverdediging? Of als aanmoediging?

Het OM eiste 12 jaar tegen beide broers. Ruud heeft volgens de officier gestoken, maar het was een gezamenlijke actie.

De rechtbank vond dat ook: beiden kregen 12 jaar.

Het feit dat de broers ook tijdens de rechtszaak zwegen, werd ze door de familie van het slachtoffer niet in dank afgenomen. De moeder van Roelof Esman riep: 'Het liefst pak ik een pistool en schiet ik jullie hier dood.'

De broers gingen in hoger beroep - en dat pakte voor een van hen goed uit en voor de ander slecht.

Het OM eiste (opnieuw) 12 jaar tegen beide broers, maar het hof veroordeelde Frank tot 1 jaar (hij werd vrijgesproken van doodslag en poging tot doodslag) en Ruud tot 14 jaar. 

Daders/verdachten

NaamRuud ter H.
Geboren15 okt. 1982
Overleden
 15,6
KNMI Twenthe – 05-08-2017

Labels

Bijgewerkt: 29-03-2021 12:36

Reacties (0)

Log in om te reageren