Hij stierf omdat zij geld nodig had

Datum
woensdag 19 juli 2017
Adres
Rode Kruislaan
Plaats
Diemen

De brand woedde in de nacht van dinsdag 18 op woensdag 19 juli en bleek te zijn aangestoken. Een vrouw die om 3.30 uur thuiskwam en nog even in haar auto bleef zitten, zag twee jongens met capuchons op hard wegrennen en vervolgens hoorde ze een harde knal.

Het vuur ontstond in een benedenwoning. De 27-jarige David Swart werd uren later bij toeval door een agent gevonden. Hij was door rookvergiftiging om het leven gekomen. Zijn vriendin raakte zwaargewond.

De politie hield een 24-jarige man en een 23-jarige vrouw aan, en later nog een 26 jarige man. 

Allen Amsterdammers. 

De 24-jarige man was Gilermo I. (1993), de vrouw zijn zus Simone Manelle I. (1994), beiden met een Pakistaanse achtergrond. Simone was de bewoonster van het uitgebrande pand.

De 26-jarige man was Rachid V.

De politie onderzocht aanvankelijk drie scenario's: een ruzie in de relationele sfeer, verzekeringsfraude en vernietiging van sporen na een inbraak. 

Uiteindelijk bleek het te gaan om verzekeringsfraude. Op de ochtend na de brand diende Simone bij haar verzekeringsmaatschappij een claim van 75.000 euro in. Maar in haar nieuwe woning vond de politie spullen uit haar uitgebrande woning die 'wonderwel' - aldus de politie - de brand hadden overleefd.

Niet heel slim.

Maar vooral koud en berekend. Toen ze die claim indiende was al bekend dat er een dode was gevallen en vanaf dat moment bleef ze de verzekeringsmaatschappij aanmanen toe spoed.

Gewetenloos en calculerend.

Haar broer Gilermo bekende tijdens een pro forma-zitting in januari 2018 een van de twee brandstichters te zijn. Simone bekende later dat ze de woning beschikbaar had gesteld om verzekeringsfraude te kunnen plegen. 

Rachid bleef tot in de rechtszaal ontkennen.

Het Openbaar Ministerie eiste 18 jaar tegen de vrouw (omdat zij de andere twee heeft overgehaald brand te stichten en voor haar poging de verzekering op te lichten), 16 jaar tegen Gilermo en 17 jaar tegen Rachid (een jaar meer dan Gilermo omdat hij bleef ontkennen). 

Simone kreeg 16 jaar (ook voor haar poging de verzekering op te lichten), Rachid 15 en Gilermo 14 jaar.

Ook moeten de drie 100.000 euro schadevergoeding betalen

Gilermo bleek niet de gave van het woord te hebben, aldus zijn advocaat en de rechtbank: hij zei het allemaal 'vervelend' te vinden voor de slachtoffers, maar nu verder te willen met zijn leven.

Waarop de rechter zei: ja, u wel...

En dat alles omdat Simone geld nodig had. 

Kort na de brand plaatste ze op Facebook foto's van haar nieuwe kapsel...

In hoger beroep ieder 10 jaar en 6 maanden.

En ze moeten een nabestaande en andere slachtoffers 750.000 euro betalen. 

Daders/verdachten

NaamSimone I.
Geboren1994
Overleden
 22,9
KNMI Schiphol – 19-07-2017

Labels

Bijgewerkt: 26-04-2021 16:34

Reacties (0)

Log in om te reageren