Sam doodgeslagen door ex-tbs'er

Datum
vrijdag 23 juni 2017
Adres
De Vang
Plaats
Twello

Sam Pieters (62) overleed in juli, nadat hij op 23 juni zwaar was mishandeld door een 36-jarige huisvriend. Maar dan wel een huisvriend voor wie hij door vrienden en bekenden al meermalen was gewaarschuwd: Raymond L.

De man stond als agressief bekend.

Om 22.45 uur hoorden bovenburen Martje (22) en haar vriend Bj√∂rn (23) de deurbel gaan, diverse malen. En ze hoorden Sam Pieters schreeuwen dat 'hij' weg moest gaan. 

Ze vonden hun buurman in een plas met bloed. Naast hem een kapotgeslagen bierfles.

Sam was zijn artiestennaam. Officieel heette hij Jan. Hij was met die fles geslagen en de dader had hem ook geschopt. De gevolgen: een grote hoofdwond, twee gescheurde oogkassen, een gebroken sleutelbeen, een gebroken kaak (op drie plaatsen) en een verbrijzeld bovenbeen.

De verdachte stond buiten en rookte rustig een sigaret. Het was zelfverdediging, zei hij.

Raymond had al eens tbs gekregen. Zijn ouders zaten bij een sekte en er was niemand die naar hem omkeek. Hij gebruikte drank en drugs, en had volgens deskundigen stoornissen. 

Zelf dacht hij daar heel anders over.

Ook Sam Pieters had een drankprobleem. Hij zat vrijwel dagelijks op een bankje in het dorp en riep dan keihaard 'Hallo!' tegen iedereen. De dorpsgek. 

Maar meer ook niet. Niemand had last van hem.

Hij gaf Raymond L. vaak onderdak. Omwonenden en zelfs de woningbouwvereniging hadden hem gezegd L. niet meer toe te laten. De man had al geweldsdelicten en brandstichting op zijn naam staan; de redenen voor tbs. 

Maar die behandeling had dus niet het gewenste resultaat.

En eindelijk gaf Pieters gehoor. Hij schopte L. de deur uit. Letterlijk, met een trap in zijn kruis. Die avond werd hij vermoord. L. verklaarde dat hij alleen maar zijn spullen kwam halen.

Het Openbaar Ministerie eiste 8 jaar cel en - opnieuw - tbs. 

De rechtbank veroordeelde L. tot 4 jaar en tbs. De straf viel lager uit omdat de rechtbank vond dat L. ontoerekeningsvatbaar was.

In hoger beroep eiste het OM weer 8 jaar en tbs. Uitspraak 19 december 2019.

 20,2
KNMI Deelen – 23-06-2017

Labels

Bijgewerkt: 08-01-2021 12:12

Reacties (0)

Log in om te reageren