Schot in het hoofd: noodweer

Datum
woensdag 28 juni 2017
Adres
Bredaseweg
Plaats
Chaam

Er zou een auto in brand staan, maar agenten die tegen 4.30 uur op deze melding reageerden vonden een dode man. Hij lag naast een woning op een oprit. Het bleek te gaan om de 38-jarige Roemeen Florin Tabarcea, die in Roosendaal woonde.

Vijf mannen die zich in de omgeving bevonden, werden aangehouden: vijf Roemenen van 22, 26, 36, 48 en 54 jaar. 

Ook werden een jonge vrouw en twee jonge kinderen - een baby van 6 maanden en een meisje van 8 jaar - naar het bureau overgebracht.

In de woning woonde tot voor enige tijd een weduwe. Sinds kort werd het huis verhuurd aan een Roemeens gezin. Volgens buurtbewoners was de politie onlangs nog binnengevallen.

Volgens de eigenaar van het pand woonde er ten tijde van de schietpartij een Roemeens stel dat eerder op de inmiddels beruchte camping Fort Oranje in Rijsbergen had gewoond: Bogan M. en zijn vrouw Bianca. Twee jaar geleden waren ze daar na problemen vertrokken. Hem betaalden ze de huur keurig op tijd.

Hij had ook goede referenties over het stel gekregen van andere Roemen aan wie hij verhuurde. 'Maar het is één Roemeense kliek, een maffiabende en ze hebben allemaal ruzie met elkaar of andere buitenlanders die hier in de regio werken.'

Voor de deur stond een Mercedes met Bulgaars kenteken.

Bogdan was voorman bij een productiebedrijf in Breda dat hij ook werk regelt voor uitzendkrachten en 'iets' deed in de seksbusiness. 

'Dan ontstaan er wel eens troubles.'

'En ik weet niet of het toeval is, maar onlangs werd ik benaderd door Bulgaren in een grijze Mercedes die onderdak zochten. Ik vertrouwde ze niet, hun papieren deugden niet en heb ze afgewezen. Begrijpt u nu dat ik even onderduik?'

Slachtoffer Florin Tabarcea was vroeger met Bogdan bevriend, maar die vriendschap was bekoeld.

Mogelijk nadat Bogdan baantjes had geregeld voor vrienden van Florin uit Roemenië en daarvoor te veel geld had gevraagd. 

\Mogelijk nadat Bogdan een 18-jarige prostituee had afgepakt van een vriend van Florin. Bogdan had de vrouw in een (ander) huurhuis in Chaam tewerkgesteld.

Nu stond Florin met een kompaan - de eigenaar van die Mercedes met Bulgaars kenteken - op de inrit om verhaal te halen.

Bogan schoot daarop vanuit een raam op de tweede verdieping Florin door het hoofd. 

Na een paar dagen bekende Bogdan. Hij voelde zich bedreigd omdat het slachtoffer had gedreigd zijn woning en auto's in brand te steken.

Het Openbaar Ministerie eiste 10 jaar cel. 

De rechtbank gaf B. twee jaar meer. B. zou hebben geschoten 'om zijn rivaal definitief uit de weg te ruimen'. Ze nam het B. ook kwalijk dat hij zich niet om het dodelijk gewonde slachtoffer had bekommerd.

Maar het gerechtshof oordeelde dat er sprak was van noodweerexces. Bogan M. zou in paniek hebben geschoten vanwege de dreiging brand te stichten. Sterker: auto's en de voordeur stonden al in brand. In het huis sliepen op dat moment kinderen en andere volwassenen. 

En Binaca was zwanger. 

Bovendien vroeg hij Bianca onmiddellijk 112 te bellen, dus hij bekommerde zich wel om het slachtoffer. En hij gebruikte de geluiddemper niet die bij het vuurwapen hoorde. Dus was het geen koele afrekening.

 18,2
KNMI Gilze-Rijen – 28-06-2017

Labels

Bijgewerkt: 14-12-2020 09:42

Reacties (0)

Log in om te reageren