Dodelijke beroving in het Oosterpark

Datum
vrijdag 3 maart 2017
Adres
Oosterpark
Plaats
Amsterdam

De 33-jarige Pool Jan Majdanski werd vrijdag rond 21.00 uur in het Oosterpark neergestoken op of vlak bij een ontmoetingsplaats voor homoseksuele mannen; hij was al niet meer aanspreekbaar toen hulpverleners arriveerden en overleed later die nacht.

Majdanski was homoseksueel. Hij verbleef doorgaans in Rotterdam, maar kwam geregeld naar Amsterdam - onder meer om vrienden te bezoeken.

Afbeeldingsresultaat voor jan majdanski

Of hij die vrijdagavond voor seks in het park was, is nog onduidelijk.Inmiddels is een 17-jarige jongen uit Amsterdam aangehouden.

Aanvankelijk wist te politie het slachtoffer niet te identificeren, maar dat veranderde toen ze had achterhaald dat hij eerder die vrijdag iets had gekocht in een winkel in de buurt van de Kalverstraat, waarbij hij door bewakingscamera's was vastgelegd. Iemand herkende hem van de verspreide foto's.

Eerst dacht de politie - en meldde dat ook - dat Majdanski was beroofd en ze zocht vier licht getinte mannen.

In Opsporing Verzocht kwam ze daar op terug. Gezocht werden vier getuigen.

Ten eerste een man van tussen de 40 en 50 jaar oud met een donker getinte huidskleur en ongeveer 1.60 tot 1.70 meter lang. Hij had kort zwart haar, donkere ogen en droeg een donkerkleurige jas en een spijkerbroek. Hij heeft in het park al met agenten gesproken, maar in de consternatie zijn 's mans gegevens niet genoteerd.

Verder een man van ongeveer 1.80 meter lang, die bij de eerste man stond. Hij is ook donker getint en ongeveer 45 jaar oud. Hij was droeg donkere kleding.

Ook zoekt de politie twee mannen die in het park werden aangesproken door een Engels sprekende man met hond.

En tenslotte, een man die kort voor het incident contact heeft gehad met Jan Majdanski. Deze getuige was getint of had een Oost-Europees uiterlijk. Hij is ongeveer 45 jaar oud en ongeveer 1.75 meter lang, had kort geknipt zwart haar en was voorop zijn hoofd al wat kalend. Hij was gekleed in een - vermoedelijk bruine - driekwart lange jas, een donkerkleurige trui en een blauwe spijkerbroek. Hij had een oude zwarte omafiets met bagagedrager bij zich.

Maar inmiddels is dus een 17-jarige jongen aangehouden. De politie onderzoekt of hij ook betrokken is bij andere berovingen in (de nabijheid van) het Oosterpark.


Zie hier de uitzending van Opsporing Verzocht d.d. 7 maart 2017.

Het is de tweede moord in Amsterdam in 2017 en ook de tweede sinds 17 november 2016, toen Rosleny Magdalena werd doodgeschoten. Op 31 januari 2017 volgde de liquidatie van Justin Jap Tjong.

In 2006 werd op vrijwel dezelfde plek Jack Versnel vermoord. Die zaak kon niet worden opgelost.

 5,8
KNMI Schiphol – 03-03-2017

Bijgewerkt: 13-04-17 13:08

comments powered by Disqus