Dodelijke beroving in mannenpark

Datum
vrijdag 3 maart 2017
Adres
Oosterpark
Plaats
Amsterdam

De 33-jarige Pool Jan Majdanski werd vrijdag rond 21.00 uur in het Oosterpark neergestoken op of vlak bij een ontmoetingsplaats voor homoseksuele mannen; hij was al niet meer aanspreekbaar toen hulpverleners arriveerden en overleed later die nacht.

Majdanski was homoseksueel. Hij verbleef doorgaans in Rotterdam, maar kwam geregeld naar Amsterdam - onder meer om vrienden te bezoeken.

Of hij die vrijdagavond voor seks in het park was, is niet duidelijk geworden.

Aanvankelijk wist te politie het slachtoffer niet te identificeren, maar dat veranderde toen ze had achterhaald dat hij eerder die vrijdag iets had gekocht in een winkel in de buurt van de Kalverstraat, waarbij hij door bewakingscamera's was vastgelegd. Iemand herkende hem van de verspreide foto's.

Vervolgens kwam ook een 17-jarige jongen in beeld, een man met meer straatroven op zijn conto. 

Althans, volgens het Openbaar Ministerie. 

Dat eiste 4 jaar en tbs tegen hem. Niet alleen voor de moord op de Pool dus, maar ook voor enkele andere berovingen in (de nabijheid van) het Oosterpark. 

De jongen zou zijn slachtoffers onder homoseksuelen hebben gezocht, omdat die minder geneigd zijn aangifte te doen.

AT5 wist te melden dat de jongen in een telefoongesprek met zijn ouders de moord bekende. Kennelijk wist hij niet dat het gesprek door de politie werd afgeluisterd.

Bij hem thuis werd het vlindermes gevonden waarmee de moord vermoedelijk was gepleegd.

De  rechtbank veroordeelde hem tot 2 jaar en tbs.

In 2006 werd op vrijwel dezelfde plek Jack Versnel vermoord; hij was daar in ieder geval voor seks. Die zaak kon niet worden opgelost.

 5,8
KNMI Schiphol – 03-03-2017

Labels

Bijgewerkt: 08-01-2021 09:37

Reacties (0)

Log in om te reageren