Sirwan Kassan doodgeschoten

Datum
vrijdag 3 maart 2017
Adres
Burgemeester Erasmusstraat
Plaats
Oostburg

De schietpartij vond plaats op vrijdagavond rond 23.00 uur in café De Drie Musketiers in het centrum, het slachtoffer - de 24-jarige Sirwan Kassan - overleed korte tijd later.

De politie hield vijf verdachten aan, van wie er twee weer snel werden vrijgelaten. Een van de twee werd vrijgelaten omdat hij minderjarig is: A.D. (16). 

De drie die moesten blijven zitten waren de 20-jarige K.R. uit Zoetermeer en twee inwoners van Breskens: Nitin G. (27) en A.D. (19), achterneven van elkaar. G. schoot, D. zou zijn achterneef hebben aanbevolen te schieten.

Duidelijk is dat de verdachten per auto naar De Drie Musketiers waren gereden, met K.R. achter het stuur, en dat ze onderweg daar naartoe ergens een vuurwapen hadden opgehaald.

Maar dat betekende volgens hun advocaten uiteraard niet dat ze van plan waren ermee te schieten.

Nitin G. was overigens een bekende van de politie. 

In 2015 had hij al 2 jaar cel plus 'tbs met beperkingen' gekregen nadat hij in Breskens op iemand had ingestoken. Toen Sirwin Kassan werd vermoord had G. zijn gevangenisstraf uitgezeten. Maar zijn tbs liep nog. Alleen hoefde hij de bijbehorende behandeling niet achter gesloten deuren te ondergaan.

Buiten De Drie Musketiers kreeg Nitin G. ruzie met Sirwan Kassan, de zoon van een naar Nederland gevluchte Irakees. Binnen escaleerde de ruzie en werd het vuurwapen doorgeladen.

Pas tijdens de zitting bekende Nitin dat hij de schutter was. Zijn achterneef D. ontkende tegen hem gezegd te hebben dat hij moest schieten. Sommige getuigen hadden hem dat nu juist wel horen zeggen.

Het Openbaar Ministerie eiste 9 jaar cel en tbs tegen D. en 6 jaar en tbs tegen zijn achterneef. Beiden kregen 6 jaar en tbs.

De 16-jarige A.D., een van de twee mensen die weer waren vrijgelaten, moet zich nog wel voor de rechter verantwoorden. Hij wordt in een aparte zitting berecht, want minderjarig.

Het was de eerste moord in Oostburg sinds op 10 februari 1996 de 23-jarige Songül Şahbaz door haar 24-jarige vriend H.Y werd doodgestoken.

En eind 1990 werd op het wegdek van de Boomkreegweg het lichaam van een vrijwel naakt(e) meisje/vrouw gevonden; ze had slechts een rode wollen trui aan. Ze was tussen 15 en 25 jaar oud. Volgens de patholoog-anatoom was ze gewurgd, maar niet het slachtoffer van een zedenmisdrijf. Op haar rechter bovenarm stond in inkt de naam Filip. Dus mogelijk was ze Belgische.

Een terechte aanname, naar bleek. Het slachtoffer was de 20-jarige Peggy Cordons uit Brugge. De dader was haar vriend, de 27-jarige Rick C. eveneens uit Brugge. Daar was de moord dan ook gepleegd.


 6,8
KNMI Vlissingen – 03-03-2017

Bijgewerkt: 11-03-18 10:52

comments powered by Disqus