Sirwan Kassan doodgeschoten

Datum
vrijdag 3 maart 2017
Adres
Burgemeester Erasmusstraat
Plaats
Oostburg

De schietpartij vond plaats op vrijdagavond rond 23.00 uur in café De Drie Musketiers in het centrum, het slachtoffer - de 24-jarige Sirwan Kassan - overleed korte tijd later.

De politie hield vijf verdachten aan, van wie er twee weer snel werden vrijgelaten. Van de overgebleven drie werden de achterneven Amrish D. en Nitin G. vervolgd voor doodslag in vereniging. 

Tijdens de rechtszaak bekende Amrish geschoten te hebben. Maar hij had de veel grotere Kassan alleen willen afschrikken, verklaarde hij later.

De verdachten waren per auto naar De Drie Musketiers gereden en hadden onderweg ergens een vuurwapen opgehaald. Maar dat betekende volgens hun advocaten uiteraard niet dat ze van plan waren ermee te schieten.

Dus geen voorbedachte raad, geen moord (maar doodslag).

Buiten De Drie Musketiers kreeg Nitin G. ruzie met Kassan, de zoon van een naar Nederland gevluchte Irakees. Binnen escaleerde de ruzie en werd het vuurwapen doorgeladen. Amrish had het in handen, maar het was Nitin die opdracht gaf te schieten.

Althans, volgens sommigen. Nitin ontkende dat.

Het Openbaar Ministerie eiste 9 jaar cel en tbs tegen Amrish en 6 jaar en tbs tegen Nitin. Beiden kregen 6 jaar en tbs.

Nitin G. was overigens al een bekende van de politie - en van tbs-klinieken. 

In 2015 had hij al 2 jaar cel plus 'tbs met beperkingen' gekregen nadat hij in Breskens op iemand had ingestoken. Toen Sirwin Kassan werd vermoord had G. zijn gevangenisstraf uitgezeten. Maar zijn tbs liep nog.

Het was de eerste moord in Oostburg sinds op 10 februari 1996 de 23-jarige Songül Şahbaz door haar 24-jarige vriend H.Y werd doodgestoken.

En eind 1990 werd op het wegdek van de Boomkreegweg het lichaam van een vrijwel naakt(e) meisje/vrouw gevonden; ze had slechts een rode wollen trui aan. Ze was tussen 15 en 25 jaar oud. Volgens de patholoog-anatoom was ze gewurgd, maar niet het slachtoffer van een zedenmisdrijf. Op haar rechter bovenarm stond in inkt de naam Filip. Dus mogelijk was ze Belgische.

Een terechte aanname, naar bleek. Het slachtoffer was de 20-jarige Peggy Cordons uit Brugge. De dader was haar vriend, de 27-jarige Rick C. eveneens uit Brugge. Daar was de moord dan ook gepleegd.


 6,8
KNMI Vlissingen – 03-03-2017

Bijgewerkt: 15-06-18 13:04

comments powered by Disqus