Eigenaar Shisha Lounge gedood

Datum
woensdag 8 februari 2017
Adres
Beatrixlaan
Plaats
Geleen

De 29-jarige Hafed Merkikou raakte zwaargewond en overleed later, maar nog in de woning. Hij werd tegen 3.00 uur overvallen en neergeschoten.

Getuigen hoorden het slachtoffer 'Nee, nee' roepen en zagen twee in het zwart geklede mannen in haast het appartementencomplex verlaten.

Inmiddels zijn vier verdachten opgepakt. 

Dennis V. en Karim S. zouden degenen zijn geweest die Merkikou hebben overvallen, V. degene die hem heeft doodgeschoten. Waarbij hij overigens stelt dat zijn jachtgeweer (!) per ongeluk afging.

Carlo R. uit Heerlen wordt gezien als de organisator op de achtergrond en Desmond H. uit Maastricht als de chauffeur van de vluchtauto.

Een bovenbuurvrouw van Merkikou vertelde Goedemorgen van WNL dat kort voor de moord ook al een ruzie in de woning had plaatsgevonden. Ze had toen (ook) twee mannen zien wegrennen. 

Met andere woorden: mogelijk is het doden van Merkikou de uitkomst van een langer lopend conflict.

Mogelijk werd het slachtoffer afgeperst.

Hafed Merkikou was van Tunesische afkomst en woonde nog maar korte tijd in het appartement. Met zijn broer en anderen was hij eigenaar van de Sahaya Lounge aan de Markt in Sittard en nog twee zaken elders. 

Merkikou zelf was geen bekende van de politie, zijn vriendin wel.

De eerste verdachte die werd opgepakt, was Karim S. (24). Van hem werden in de woning een vingerafdruk en bloed gevonden. En die vingerafdruk stond al in de databank: S. was net weer vrij - nog geen drie weken - nadat hij een gevangenisstraf had uitgezeten, hem opgelegd omdat hij zijn schoonmoeder had neergestoken. 

Hij had vernomen dat Merkikou 100.000 euro in huis zou hebben liggen. Zoals wel vaker: een gerucht dat niet klopte.

Karim S. ontkende vanaf het begin het dodelijke schot te hebben gelost; hij verwees daarvoor door naar Dennis V.

Terecht, volgens het Openbaar Ministerie. De advocaat van Dennis V. verklaarde dat V. (40) Merkikou 'ongelukkigerwijs' om het leven heeft gebracht. 

Het OM eist forse straffen tegen de vier. Dennis V. moet 26 jaar achter de tralies, Karim S. 24 en Carlo R. 22 jaar. 

De rechtbank veroordeelde V. tot 24 jaar wegens gekwalificeerde doodslag.

Overigens zou de vriendin van Merkikou een dochter van burgemeester Dieudonné Akkermans van Eijsden-Margraten zijn, althans volgens crimewatcher.nl. Ze lag bij het slachtoffer in bed toen de overval plaatsvond.

Volgens crimewatcher.nl had ze voor en na de overval contact met Karim S. en had ze eerder een relatie met de broer van S. Maar ze werd in de zaak Merkikou niet als verdachte gezien. 

Ook S. kreeg 24 jaar. Wapenleverancier R. kreeg 14 jaar. 

Maar de laatste had duidelijk geen zin in straf. Hij had een enkelband en heeft die doorgeknipt. Het is niet duidelijk of hij die band voor of na de uitspraak heeft doorgeknipt. In ieder geval was hij kort na de uitspraak spoorloos.

In hoger beroep kregen Dennis V. en Kasim S. een aanmerkelijk lagere straf: 17 jaar.

De straf voor Carlo R. bleef in hoger beroep gehandhaafd.

 3,6
KNMI Maastricht – 08-02-2017

Labels

Bijgewerkt: 25-09-2022 22:25

Reacties (0)

Log in om te reageren