Medewerker tbs-kliniek doodgestoken

Datum
vrijdag 3 februari 2017
Adres
Kijvelandsekade
Plaats
Poortugaal

De steekpartij vond plaats in forensisch psychiatrisch centrum De Kijvelanden in Poortugaal bij Rotterdam.

De 25-jarige Arnd Otten werkte nog maar enkele weken in tbs-kliniek De Kijvelanden toen een patiënt - de 44-jarige Michel T. - hem met een schaar aanviel en op hem instak. 

T. verschool zich daarna, maar werd door een arrestatieteam overmeesterd. 

Otten overleed twee dagen later. 

T. was veroordeeld tot tbs vanwege feiten die met agressie te maken hadden, liet de instelling weten. Hij werd er al vijftien jaar behandeld. 

De Stentor wist te melden dat T. al twee keer eerder iemand binnen een inrichting had aangevallen: 'In 1998 viel hij een bewaker van de Zwolse gevangenis aan met een klauwhamer. (...) T. werd voor poging tot doodslag veroordeeld tot achttien maanden cel en tbs. In 2004 viel hij nogmaals een bewaker aan, in de tbs-kliniek Veldzicht (Balkbrug).'

Toen hij Otten aanviel, was T. onder invloed van ritalin. Het medicijn was hem op recept verstrekt, maar vermoedelijk heeft hij de tabletten niet meteen ingenomen maar opgespaard. Met z'n velen werken die pillen als een drug.

Tijdens de zitting verklaarde Michel T. dat hij zelf ook niet begreep waarom hij Otten had doodgestoken. Hij begreep wel dat hij 'nogal wat aangericht' heeft.

Achttien geweldsdelicten had hij al op zijn naam staan, maar het leek de goede kant op te gaan. Michel T. had zelfs zicht op begeleid wonen. De hemel voor hem. Niemand had die dag ook iets aan hem gemerkt. 

In november 2018 werd bekend dat geen verder onderzoek wordt gedaan naar de invloed van het medicijn ritalin op het handelen van Michel T. Volgens T. leidde het gebruik van ritalin tot de uitbarsting van geweld en is hij daarom zelf minder schuldig. 

T. kocht het medicijn in de kliniek heimelijk van medepatiënten. 

 9,4
KNMI Rotterdam – 03-02-2017

Labels

Bijgewerkt: 09-11-18 13:10

comments powered by Disqus