Medewerker tbs-kliniek doodgestoken

Datum
vrijdag 3 februari 2017
Adres
Kijvelandsekade
Plaats
Poortugaal

De steekpartij vond plaats in forensisch psychiatrisch centrum De Kijvelanden. De 25-jarige Arnd Otten werkte nog maar enkele weken in deze tbs-kliniek toen een patiĆ«nt - de 44-jarige Michel T. - hem met een schaar aanviel en neerstak. 

Hij overleed twee dagen later. 

Michel T. zat daar omdat hij was veroordeeld tot tbs vanwege feiten die met agressie te maken hadden, liet de instelling weten. Hij werd er al vijftien jaar behandeld. 

De Stentor wist te melden dat T. al twee keer eerder iemand binnen een inrichting had aangevallen: 'In 1998 viel hij een bewaker van de Zwolse gevangenis aan met een klauwhamer. (...) T. werd voor poging tot doodslag veroordeeld tot achttien maanden cel en tbs. In 2004 viel hij nogmaals een bewaker aan, in de tbs-kliniek Veldzicht (Balkbrug).'

Achttien geweldsdelicten had hij al op zijn naam staan, maar het leek de goede kant op te gaan. Michel T. had zelfs zicht op begeleid wonen. De hemel voor hem. Niemand had die dag ook iets aan hem gemerkt.

Toen hij Otten aanviel, was hij onder invloed van ritalin. Het medicijn was hem op recept verstrekt, maar vermoedelijk heeft hij de tabletten niet meteen ingenomen maar opgespaard. Met z'n velen werken die pillen als een drug.

Hij had in de kliniek ook heimelijk ritalin van medepatiƫnten gekocht.

Volgens T. leidde juist het gebruik van ritalin tot de uitbarsting van geweld en was hij daarom zelf minder schuldig. Maar de rechtbank besloot geen verder onderzoek te doen naar de invloed van het medicijn ritalin op het handelen van T. 

Tijdens de rechtszaak verklaarde Michel T. dat hij zelf ook niet begreep waarom hij Otten had doodgestoken. 'Ik heb grote spijt. Dit was absoluut niet de bedoeling. 

Hij begreep dat hij 'nogal wat aangericht' heeft.

Het Pieter Baan Centrum achtte de kans op herhaling groot, het Openbaar Ministerie eiste 10 jaar en tbs. Uitspraak 10 april 2019.

 9,4
KNMI Rotterdam – 03-02-2017

Labels

Bijgewerkt: 08-01-2021 15:48

Reacties (0)

Log in om te reageren