Vijf steken, elf jaar

Datum
donderdag 6 oktober 2016
Adres
Parallelweg
Plaats
Cuijk

De 45-jarige Gertjan Schiltmans werd zondagmiddag om 14.00 uur gevonden, de volgende dag maakte de politie bekend dat hij door een misdrijf om het leven was gekomen. Hij was de bewoner van het appartement op de tweede verdieping.

Verontruste familieleden hadden op 16 oktober de politie gebeld omdat ze al langere tijd niets van hem hadden gehoord. Toen niet werd opengedaan, verschafte de politie zich toegang en vond zijn stoffelijk overschot.

Nog diezelfde dag hield de politie een 28-jarige man uit Cuijk aan, Michel A. Volgens zijn advocaat was het noodweer. A. kende het slachtoffer amper, maar ging wel in op diens aanbod bij hem thuis nog een biertje te drinken. Daar was de man uit het niets agressief geworden. A. moest zich toen wel verdedigen.

Hij waarschuwde vervolgens niet de politie, maar verliet de woning en gaf zich - aldus nog steeds zijn advocaat - dagenlang over aan alcohol en drugs.

Overigens werd de politie wel gewaarschuwd. De vechtpartij ging met zoveel lawaai gepaard dat de bovenburen van het slachtoffer haar waarschuwde. Maar ze vond kennelijk geen aanleiding even te gaan kijken.

Het Openbaar Ministerie achtte noodweer niet waarschijnlijk. Schiltmans werd vijf keer in de borst gestoken en werd ook nog gestoken nadat hij al uitgeschakeld was. De eis luidde 13 jaar, het werden er 11.

In hoger beroep kreeg Michel A. 6 jaar en 9 maanden. Het hof had hem willen veroordelen tot 7 jaar, maar A. kreeg korting omdat het allemaal zo lang duurde.

De straf was lager omdat het hof rekening hield met de 'omstandigheid dat het slachtoffer aanvankelijk de confrontatie heeft
opgezocht door verdachte met een mes te lijf te gaan (...), waardoor verdachte in een situatie terechtgekomen (is) waarin hij niet terecht heeft willen komen.'

 9,6
KNMI Volkel – 06-10-2016

Labels

Bijgewerkt: 23-06-2023 11:22

Reacties (0)

Log in om te reageren