De schietpartij vond rond 23.30 uur plaats voor het Academisch Medisch Centrum.
Getuigen zagen een man met rode bovenkleding op een mountainbike vluchten richting metrostation Holendrecht. Hij zou Isilnando Kammeron (24) met vijf schoten hebben gedood.
Uiteindelijk hield de politie zeven verdachten aan, van wie enkele later de status van getuigen kregen.
Een verdachte bleef vastzitten: Adel de R. (geboren in 1996), de man in het rood. Hij bekende uiteindelijk de schoten te hebben gelost.
Het slachtoffer en de dadergroep hadden eerder die avond ruzie in een snackbar. Daarbij stak Kammeron iemand in het gezicht, dwars door de wang. Kammeron verdween, maar toen het gewonde slachtoffer bij het AMC werd afgeleverd trof men elkaar weer.
Adel de R. schoot.
Aanvankelijk wilde De R. niet aan de rechtsgang meewerken, maar na verloop van tijd veranderde zijn proceshouding - zoals de rechtbank het noemde: hij is in de gevangenis tot rust gekomen en nu bereid zich door een psychiater te laten onderzoeken.
Hij wil zelfs met de familie van het slachtoffer praten. Hij had spijt.
Waar hij het machinepistool vandaan had, wilde hij echter niet vertellen. Wel dat hij steun had gevonden in de bijbel.
Maar tijdens de rechtszaak wilde De R. wel vertellen waar hij het vuurwapen vandaan had: hij had het die zomer gevonden op een elektriciteitskast, in een plastic zak. Het was een pistoolmitrailleur van het merk Skorpion. Zoiets:
Sindsdien droeg hij dat wapen elke dag bij zich, want hij voelde zich bedreigd. Eerder had hij zich al moeten verantwoorden voor een roofoverval, maar werd toen vrijgesproken.
Hij had volgens deskundigen ADHD en last van angststoornissen.
Het Openbaar Ministerie eisten 12 jaar cel. De rechtbank veroordeelde hem conform.
Het slachtoffer had overigens een langer strafblad, dat werd aangemaakt toen hij 13 jaar oud was. In november 2015 werd hij veroordeeld voor poging tot moord in flat Hoogoord. Het slachtoffer was een toen 25-jarige man.
Een jaar eerder was hij betrokken bij een zware mishandeling. Hij dreigde verder vrouwen met verkrachting en een 'bullet' in hun hoofd.
En op de avond van zijn dood was hij dus betrokken bij een steekpartij waarbij iemand gewond raakte. Hij was - zo oordeelden deskundigen - zwakbegaafd, antisociaal en agressief.
Isilnando Kammeron had een zoontje. De geboorte van zijn dochter heeft hij niet gehaald.