Betasten, slaan

Datum
donderdag 6 oktober 2016
Adres
Barbusselaan
Plaats
Amsterdam

De 54-jarige Gerard van der Kubbe werd na een brand in zijn woning gevonden. 

Een zonderling figuur, meldde Het Parool, die peuken van straat raapte en om 19.00 uur klaagde dat hij niet kon slapen door het lawaai dat de kinderen van de buren maakte.

En homoseksueel. Hij nam vaker jongemannen mee naar huis die hij had ontmoet bij de soepbus van het Leger des Heils op het Kadijksplein.

De laatste was een 28-jarige Pool. Hij was naar zijn geboorteland gevlucht, maar kon niet onmiddellijk worden overgeleverd want daar moest hij eerst nog een gevangenisstraf uitzitten. Maar in december 2017 was het zo ver.

Hij werd verdacht van moord en brandstichting.

Een zonderling dus, het slachtoffer. Zijn buurvrouw: 'Soms was hij normaal en zei hij goeiedag. "Hoe gaat het met u en de kinderen?" 

Maar soms was hij raar en verward. Dat zag je duidelijk aan zijn gedrag. Hij wilde niet dat je binnenkwam. Je mocht niet eens in de buurt van zijn raam komen of naar binnen kijken.'

Van der Kubbe was bekend bij het Leger des Heils en bij de GGD. 

Een andere buurvrouw: 'Ik had altijd het gevoel dat er iets mis kon gaan. Het was niet veilig voor hem om alleen te wonen. Er kwamen weleens mensen die zijn huis schoonmaakten, maar hij had begeleiding nodig.'

Tijdens de rechtszaak in mei 2018 verklaarde de verdachte dat hij inderdaad bij het slachtoffer was, die nacht. Hij was wakker geworden doordat de man aan hem zat - en dat was kennelijk geen onderdeel van de afspraak. 

De Pool sloeg Van der Kubbe daarop met een fles op zijn hoofd. Daarna stichtte hij brand om zijn sporen uit te wissen; Van der Kubbe was toen al overleden.

Het Openbaar Ministerie eist 16 jaar tegen de verdachte, ook al omdat de brand een gevaar was voor de buren. Sommigen van hen konden pas na maanden terug naar hun woning. 

De rechtbank veroordeelde hem tot 13 jaar. 

Maar de Pool ging in hoger beroep. Het OM eiste toen 14 jaar. De rechtbank veroordeelde hem conform.

Slachtoffers

NaamGerard van der Kubbe
Geboren9 aug. 1962
Overleden6 okt. 2016
 10,5
KNMI Schiphol – 06-10-2016

Labels

Bijgewerkt: 23-06-2023 11:19

Reacties (0)

Log in om te reageren