dj Djordy doodgeschoten, vriendin zwaargewond

Datum
zaterdag 8 oktober 2016
Adres
Koningin Wilhelminastraat
Plaats
Amsterdam

De schietpartij vond plaats aan het einde van het middag in een parkeergarage, even na 17.30 uur. Djordy Latumahina zat met zijn vriendin Cherrisha en dochter in een auto (ze waren de parkeergarage net binnengereden) toen hij door twee mannen werd beschoten. Hij was vrijwel op slag dood, Cherrisha raakte zwaargewond, maar is inmiddels buiten levensgevaar. Het 2-jarige kind bleef ongedeerd, althans fysiek.

Getuigen zagen drie mannen in het zwart wegrennen (de schutters en hun chauffeur) en dat iets in een sloot werd gegooid. Even later staken ze in de Wittgensteinlaan (letterlijk om de hoek) de vluchtauto in brand, een Volkswagen Caddy.

Later die donderdag werd langs de N196 bij Hoofddorp - lokaal bekend als de Kruisweg - in de berm tegenover McDonald's een zwarte Seat Leon aangetroffen. Het bleek de wagen waarin de daders waren overgestapt nadat ze de Volkswagen Caddy in brand hadden gestoken. De bestuurder was de controle over de wagen kwijtgeraakt en in de berm beland. Gevolg: een lekke band. De inzittenden staken vervolgens de weg over richting McDonald's en zijn sindsdien spoorloos. Maar die Seat zit vermoedelijk vol sporen.

En bij McDonald's hangen camera's.

Vanaf het begin leek het een persoonsverwisseling. Latumahina was voor zover niet crimineel actief (zie onder), maar reed volgens een tipgever van misdaadjournalist Gerlof Leistra in eenzelfde Mini als een crimineel die ook in de flat aan het Koningin Wilhelminaplein woonde. De politie bleek het verhaal ook te kennen.

Maar volgens De Telegraaf was het misschien toch geen persoonsverwisseling.

Latumahina was in de 'creatieve industrie' werkzaam en had een bedrijf: Concept385. Hij 'ontwikkelde ideeën voor evenementen (...) en was actief in het uitgaansleven. Zo programmeerde hij voor club Bitterzoet in de Spuistraat.' En hij organiseerde feesten.

De Telegraaf bracht de lezer in herinnering dat al eerder een organisator van feesten werd geliquideerd, Vincent Jalink. Criminele organisaties van Marokkaanse en Antilliaanse afkomst zoals Greengang uit Amsterdam-Zuidoost zouden de organisatoren van dergelijke feesten dwingen met ze samen te werken en dus organisatoren die niet (meer) willen meewerken, afschieten.

Een theorie die overigens al eerder op internet werd geformuleerd.

Wat moordatlas.nl er op 12 oktober 2016 van dacht, kunt u hier zien. Met de kanttekening dat het aantal persoonsverwisselingen met dodelijke afloop in 2015 zes was, in 2016 beperkt bleef tot één en de teller in 2017 nog op nul staat.

Maar de theorie van De Telegraaf bleek onjuist. Op 28 maart 2017 hield de politie in Aalsmeer en elders vijf verdachten aan en meldde dat het wel degelijk om een persoonsverwisseling ging.

Onduidelijk was - ook voor de politie - of onder die vijf ook de daders waren, de twee schutters en hun chauffeur. Daarom zond Opsporing Verzocht diezelfde dag ’s avonds beelden van de twee schutters en hun chauffeur uit. Een dag later kon een zesde verdachte worden aangehouden.

Een van de schutters zou Djurgen W. zijn. De tweede schutter bleef lang spoorloos; de blanke man op deze beelden van de twee schutters en hun chauffeur. Maar hij werd in november 2017 alsnog opgepakt.

Die chauffeur zou Ulrich B. zijn. Man op de achtergrond zou Cedric R. zijn, iemand die zich eerder heeft moeten verantwoorden voor moord - een dubbele zelfs.

Slachtoffers

NaamLatumahina
Geboren9 mrt. 1985
Overleden8 okt. 2016

Daders/verdachten

NaamCedric R.
Geboren
Overleden
 11,3
KNMI Schiphol – 08-10-2016

Labels

Bijgewerkt: 27-11-17 10:30

comments powered by Disqus