dj Djordy doodgeschoten

Datum
zaterdag 8 oktober 2016
Adres
Koningin Wilhelminastraat
Plaats
Amsterdam

De schietpartij vond plaats aan het einde van het middag in een parkeergarage, even na 17.30 uur. 

Djordy Latumahina zat met zijn vriendin Cherrisha en dochter in een auto (ze waren de parkeergarage net binnengereden) toen hij door twee mannen werd beschoten. Hij was vrijwel op slag dood, Cherrisha raakte zwaargewond. 

Hun 2-jarige kind bleef ongedeerd, althans fysiek.

Even later stond op de Wittgensteinlaan (letterlijk om de hoek) de vluchtauto in brand, een Volkswagen Caddy. Een getuige had drie mannen in het zwart zien wegrennen (de schutters en hun chauffeur) en dat iets in een sloot werd gegooid. 

Later die donderdag werd langs de N196 bij Hoofddorp - lokaal bekend als de Kruisweg - in de berm tegenover McDonald's een zwarte Seat Leon aangetroffen. Het bleek de wagen waarin de daders waren overgestapt nadat ze de Volkswagen Caddy in brand hadden gestoken. 

De bestuurder was de controle over de wagen kwijtgeraakt en in de berm beland. Gevolg: een lekke band. De inzittenden staken vervolgens de weg over richting McDonald's en zijn sindsdien spoorloos. Maar die Seat zit vermoedelijk vol sporen.

En bij McDonald's hangen camera's.

Vanaf het begin leek het een persoonsverwisseling. Latumahina was voor zover niet crimineel actief (zie onder), maar reed volgens een tipgever van misdaadjournalist Gerlof Leistra in eenzelfde Mini als een crimineel die ook in de flat aan het Koningin Wilhelminaplein woonde. De politie bleek het verhaal ook te kennen.

Die crimineel was Gino M.

De Telegraaf ging aanvankelijk niet mee in een fatale persoonsverwisseling.

Latumahina was in de 'creatieve industrie' werkzaam en had een bedrijf: Concept385. Hij 'ontwikkelde ideeën voor evenementen (...) en was actief in het uitgaansleven. Zo programmeerde hij voor club Bitterzoet in de Spuistraat.' En hij organiseerde feesten.

De Telegraaf bracht de lezer in herinnering dat al eerder een organisator van feesten werd geliquideerd, Vincent Jalink. Criminele organisaties van Marokkaanse en Antilliaanse afkomst zoals Greengang uit Amsterdam-Zuidoost zouden de organisatoren van dergelijke feesten dwingen met ze samen te werken en dus organisatoren die niet (meer) willen meewerken, afschieten.

Een theorie die overigens al eerder op internet werd geformuleerd. Wat moordatlas.nl er op 12 oktober 2016 van dacht, kunt u hier zien. 

De theorie van De Telegraaf bleek inderdaad onjuist: op 28 maart 2017 hield de politie in Aalsmeer en elders vijf verdachten aan en meldde dat het wel degelijk om een persoonsverwisseling ging.

Onduidelijk was toen nog - ook voor de politie - of zich onder die vijf de drie daders bevonden, de twee schutters en hun chauffeur. Daarom zond Opsporing Verzocht diezelfde dag ’s avonds beelden van hen uit. 

Een dag later kon een zesde verdachte worden aangehouden.

Onder die zes Djurgen W., van wie het Openbaar Ministerie vermoedde dat hij een van de schutters was. 

De tweede schutter bleef lang spoorloos; de blanke man op deze beelden. Maar hij werd in november 2017 alsnog opgepakt: Tony D.

Ook de vermoedelijke chauffeur werd gepakt: Ulrich B. 

Net als de man op de achtergrond, degene die het moordcommando aanstuurde: Cedric R. Een oude bekende, die zich al een had moeten verantwoorden voor moord - een dubbele zelfs. Zijn broer Wendell assisteerde hem, volgens het OM.

Het OM eiste tegen beide schutters 30 jaar. Djurgen W. werd conform veroordeeld, Tony D. vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. 

Hij was voor de uitspraak al vrijgelaten. Hij kreeg wel 4 maanden voor verboden wapenbezit.

Tegen de broers Cedric en Wendell eiste het OM 30 resp. 25 jaar. Cedric kreeg 26, Wendell 15 jaar.

Chauffeur Ulrich kreeg 18 jaar.

Het OM ging in hoger beroep tegen de vrijspraak voor Tony D. Dat diende in februari 2022. 

Het hof achtte hem wel schuldig. Hij kreeg 22 jaar en 11 maanden. Het hof had hem 30 jaar willen geven, maar omdat hij intussen in een andere zaak al 7 jaar had gekregen, kon de straf niet hoger.

Wendell R. kreeg in hoger beroep 20 jaar.

Ook Ulrich B. kreeg in hoger beroep 20 jaar. Het hof achtte chaufferen even erg als schieten.

De Hoge Raad hield de vonnissen in stand (juni 2023).

*

In mei 2021 werd in Marbella een 40-jarige man opgepakt, meldde AT5. Zijn aanhouding was mogelijk na het kraken door de politie van telefoons waarvan criminelen dachten dat ze niet te kraken waren.

Het Parool gaf nog diezelfde dag de naam van de verdachte: Nouredinne H. Hier wordt hij weggevoerd:

H. wordt ervan verdacht de moord op Gino M. te hebben uitgelokt (waarvan Djordy Latumahina dus het slachtoffer werd) en een (niet uitgevoerde) aanslag op Naoufal 'Noffel' F. te Berlijn.

Wat die Berlijnse toestand betreft: zie hier.

Slachtoffers

NaamLatumahina
Geboren9 mrt. 1985
Overleden8 okt. 2016

Daders/verdachten

NaamCedric R.
Geboren
Overleden
 11,3
KNMI Schiphol – 08-10-2016

Labels

Bijgewerkt: 27-06-2023 14:23

Reacties (0)

Log in om te reageren