Lees eerst Hells Angels: deel 1.
In 1980 werden voor het eerste vuurwapens gevonden in Angel Place aan de Wenckebachweg 13, het clubhuis dat de Hells Angels met 170.000 subsidie van de gemeente Amsterdam hadden kunnen en twee jaar later werden Angels voor het eerst zelf beschoten – althans, voor zover bekend (en de Angel die zich kort daarvoor zelf met een vuurwapen verwondde, tellen we niet mee). Op 21 maart 1982 reed Etienne Urka in zijn BMW over de Oudezijds Voorburgwal ter hoogte van nummer 141 en kreeg onenigheid met twee voetgangers, die niet voor hem aan de kant wilden. Of Urka – we kennen hem van Klaas Bruinsma – wist dat de twee Angels waren is onbekend, maar het waren wel degelijk Angels en ze sloegen enkele deuken in de BMW. Urka wel reed door naar een verderop gelegen café, maar keerde met ‘enkele makkers’ en met een vuurwapen in zijn hand terug. Hij schoot de twee door de benen.
Het was op dit stuk Oudezijds Voorburgwal dat een Hells Angel de Pakistaan Azan Choudry doodstak.
De politie sprak van een liquidatie, minderheidsgroepen vonden het een racistische aanval op een vreedzame migrant (maar dan wel een illegale) en Angel Ary R. zelf vond het noodweer. Choudry zou hem voortdurend hebben beledigd. Nadat de Hells Angel hem een paar klappen had verkocht was Choudry weliswaar weggegaan, maar zwaaiend met een groot mes was hij teruggekomen. Daarmee vloog hij Ary R. aan en stak hem in nek, heup en dwars door zijn wang. De Hells Angel legde de rechter uit dat hij steken voelde ‘en begreep dat het mis was. Bloed gutste langs mijn lijf en ik zag wat glimmen in zijn hand.’ Het mes van de Pakistaan. ‘Met de kracht die ik nog had, heb ik hem weggeduwd en toen moet ik hem gestoken hebben.’ Choudry werd in de halsslagader geraakt en bloedde dood.
De officier geloofde Ary. Hij vond de zelfverdediging wel wat overdreven (Choudry was op meer dan één plaatst gestoken), maar hij vond ook dat die overdrijving het gevolg was van de emotie ontstaan tijdens de aanval op hem. Hij eiste daarom vrijspraak.
Ook de rechtbank geloofde Ary, althans had geen argumenten hem te veroordelen. Hij hoefde dan ook niet terug naar de gevangenis, waaruit hij kort voor de moord was ontslagen na een veroordeling wegens brandstichting. Iemand had hem neppeppillen verkocht en voor straf had hij de zaak in brand gestoken.
Door naar Hells Angels: deel 6.