Hells Angels: deel 4

Datum
zondag 4 maart 1984
Adres
Argonautenstraat 20-2
Plaats
Amsterdam

Lees eerst Hells Angels: deel 1.

Voor zover bekend was Louis Hagemann de eerste Hells Angel die opzettelijk en gericht met een vuurwapen op iemand schoot. 

Op 5 mei 1977 schoot hij in de Warmoesstraat met een Astra, 6.35 mm een Surinamer neer, een incident waarvan merkwaardig genoeg geen bericht in de kranten verscheen. 

De Hells Angels hadden een uitgesproken hekel aan Surinamers. Zij hadden een vaste baan, Surinamers werkten niet – daar kwam het zo ongeveer op neer. 

Zeven jaar later pleegde Louis Hagemann een drievoudige moord.

Op 5 maart 1984 hoorde een bewoner van de Argonautenstraat in Amsterdam-Zuid een kind langdurig huilen in de woning beneden hem. Hij wist dat daar de alleenstaande Corina Bolhaar met haar drie kinderen woonde. 

Sterker: Bolhaar zou die avond met zijn eigen vrouw naar de Dolly Dots gaan. 

Hij ging naar beneden. In de woonkamer trof hij Bolhaar aan, gewurgd. Het touw zat nog om haar nek. In de woonkamer lag ook Sharon (6). Hij was met een riem gewurgd en met drie messteken in de hals en tien in de rug vermoord. 

Donatha (9) vond hij in haar slaapkamer. Zij was acht keer gestoken, vijf keer in het hart. Ook zij was dood. 

Maar het huilen ging door. Het was Bryan, 1,5 jaar oud. 

De verdenking viel vrij snel op Hells Angel Louis Hagemann, een vriend van de gescheiden Corina. Een man ook met een strafblad langer dan de Weespertrekvaart, zoals de politie het omschreef. 

Hagemann leed aan wisselende stemmingen, moest zijn advocaat toegeven: dan weer aardig, dan weer ‘pats boem’. 

De recherche vermoedde dat hij het jongste kind in leven had gelaten omdat de jongen hem toch niet zou kunnen identificeren.

Een taxichauffeur verklaarde dat hij die zondagochtend een lange man met baard op de hoek van de Argonautenstraat had afgezet. Hagemann (28) bekende die passagier te zijn geweest en hij had Corina inderdaad willen bezoeken, maar ze had niet opengedaan. 

Hij moest weer worden vrijgelaten. Buiten de poort van de Bijlmerbajes liet hij zich triomfantelijk fotograferen te midden van andere Hells Angels, alsof zijn vriendin niet was vermoord.

In 2002 werd Hagemann opnieuw gearresteerd, nadat Peter R. de Vries iemand had gevonden aan wie Hagemann de moord zou hebben bekend. 

In oktober van dat jaar stond hij terecht. De rechtbank constateerde om te beginnen dat Hagemann na de moord niet het rechte pad had bewandeld. Van de laatste twintig jaar had hij achttien jaar en zeven maanden achter tralies gezeten.

Tijdens de zitting verklaarde een celmaat dat Hagemann hem ooit had gevraagd: ‘Weet je wel wat een kick het geeft als je een kind bij de voetjes pakt en dan het hoofd tegen de muur slaat?’ 

Een ex-vriendin had hij gedreigd met de opmerking dat hij al eens ‘een wijf en twee koters’ had vermoord. 

Ze vertelde ook dat Hagemann had verteld hoe hij en een andere Hells Angel een vrouw in stukken hadden gesneden. Het zou ‘een gezellige boel’ zijn geweest. Hij had een van de afgehakte handen naar die andere Hells Angel uitgestoken.

De getuige doelde op Joanna Wilson (22), die in 1985 – dus na de drievoudige moord – was verdwenen en later in delen en slechts deels werd opgevist uit het IJ. Hagemann was volgens de politie de laatste die in haar gezelschap was gezien.

Van deze moord werd Hagemann vrijgesproken. Voor het doden van Corina Bolhaar kreeg hij ook geen straf (omdat het doodslag was en dus verjaard), maar voor twee maal moord op de kinderen kreeg hij levenslang. 

Op de website louishagemann.nl kunt u lezen waarom hij het niet met de uitspraak eens is.

Overigens werd het vuurwapen waarmee Louis Hagemann op die Surinamer had geschoten later aangetroffen in de woning van Mathilde Willink, de vrouw die ja/nee werd vermoord.

Door naar Hells Angels: deel 5.


 3,1
KNMI Schiphol – 04-03-1984

Bijgewerkt: 31-07-2018 13:56

Reacties (0)

Log in om te reageren