Was de brand aangestoken?

Datum
vrijdag 20 mei 2016
Adres
Gruttostraat
Plaats
Hellevoetsluis

De brand brak kort na 1.45 uur uur uit, omwonenden belden de brandweer en probeerden met emmers water te blussen. Ze hoorden de bewoners - Bram en Lucia Lampers (beiden 84) - nog hulp roepen. Het echtpaar woonde al vijftig jaar in de straat.

De politie hield de 47-jarige Evert R. aan op verdenking van een reeks brandstichtingen, waaronder die in de Gruttostraat. 

De brandweer was verrast door de snelheid waarmee de vlammen zich verspreidden, zowel aan de voor- als achterkant. Al meteen werd aan brandstichting gedacht. 

Die gedachte werd versterkt door het feit dat onlangs bij de zoon van het echtpaar ook geprobeerd was brand te stichten. 

Bovendien zou hij met de dood zijn bedreigd. 

En volgens buurtbewoners zou de brand bij de voordeur zijn begonnen. Ook bleek de traplift van het invalide echtpaar niet te werken, waardoor ze niet weg konden komen. Onderzocht wordt of die lift onklaar werd gemaakt.

Evert R. zou jaloers zijn op de zoon van de slachtoffers, Lino, die een relatie was begonnen met een ex van hem. Op Koningsdag danste Lino met zijn ex in cafĂ© 't Barbietje, waar R. ook was. 

Het was in die nacht dat de voordeur van Lino in brand werd gestoken. 

Door R., vermoedde het OM. 

Enkele uren later kregen Lino en zijn nieuwe vriendin smsjes met dreigementen. 

Van R., vermoedde het OM.

Het OM eiste 9 jaar en tbs tegen Evert R. voor brandstichting. Indien de rechtbank niet mee zou gaan met tbs, dan 14 jaar. 

De rechtbank veroordeelde hem tot 12 jaar. Zonder tbs.

Maar die eis gold niet de brand waarbij het echtpaar Lampers om het leven kwam. Daarvoor had het OM te weinig bewijs. De onderzoekers hebben de oorzaak van de brand zelfs niet kunnen vaststellen.

Slachtoffers

NaamBram Lampers
Geboren
Overleden20 mei 2016

NaamLucia Lampers
Geboren
Overleden20 mei 2016

Daders/verdachten

NaamEvert R.
Geboren
Overleden
 13,8
KNMI Hoek van Holland – 20-05-2016

Labels

Bijgewerkt: 07-01-2021 14:15

Reacties (0)

Log in om te reageren