Geschopt, geslagen, gestikt in eigen braaksel

Datum
donderdag 19 mei 2016
Adres
Jan van Zutphenstraat
Plaats
Amsterdam

De politie vond de Marokkaanse Karima Benkal Talid (35) in een appartementencomplex nadat om 23.15 uur een ruzie tussen drie mannen op straat pal voor het politiebureau was ontaard in een vechtpartij.

Via twitter liet ze het volgende weten: 'Update Jan van Zutpenstraat: Sprake van misdrijf, 1 man (40) nog vast, SO is 35 (lichaam vrijgegeven). Recherche zoekt vrouwelijke verdachte.'

Die 40-jarige man bleek Houssine M. te zijn. En de vrouwelijke verdachte werd ook opgepakt: Fatima R. (22), de vriendin van Houssine. De twee woonden met anderen in de woning, sommigen van hen - zoals Houssine - waren illegaal in Nederland.

Er was vaker ruzie, maar volgens het Openbaar Ministerie had Houssine dit keer de opzet huisgenote Karima te doden. Dat zou blijken uit chat- en andere gesprekken die hij met zijn vriendin Fatima heeft gevoerd. Onder meer: 'Ik zal haar snijwonden toebrengen.' En: 'ik zal haar afmaken'.

Houssine M. zou het slachtoffer hebben geschopt en geslagen en uiteindelijk gewurgd. Het motief is nog niet helemaal duidelijk. Mogelijk stikte Karima in haar eigen braaksel. 

Fatima R. was mogelijk niet in de woning toen de mishandeling plaatsvond, maar ze zou bewijsmateriaal hebben verduisterd.

Maar hij heeft haar niet vermoord, stelt Houssine. Volgens zijn advocaat kregen Houssine en Karima in de woning ruzie en werd die in het trapportaal voortgezet. Daar tilde Houssine haar op, waarop zij hem in zijn vinger beet. Daardoor verloor Houssine zijn greep op haar en viel ze van de trap.

Bovendien: ze was nog niet dood toen hij - onmiddellijk na die val - het pand verliet.

Dat Houssine het pand verliet zonder 112 te bellen, verklaart zijn advocaat uit het feit dat Houssine illegaal in het land is. 'Hij spreekt de taal niet en kon niet goed om hulp roepen. Hij dacht: "Hier komt vanzelf hulp".'

AT5 heeft de beelden.

Het Openbaar Ministerie eiste 15 jaar tegen Houssine en 5 jaar tegen Fatima. De rechtbank veroordeelde Houssine conform en sprak Fatima vrij. Wel kreeg zij 4 maanden voor het zoekmaken van bewijs. Vermoedelijk was het slachtoffer al overleden toen Fatima binnenkwam.

 13,3
KNMI Schiphol – 19-05-2016

Labels

Bijgewerkt: 07-01-2021 14:13

Reacties (0)

Log in om te reageren