Elco Gjaltema was betrokken bij drugstransport

Datum
woensdag 17 februari 2016
Adres
Oostelijke Handelskade
Plaats
Amsterdam

De man van wie iedereen hield blijkt toch een crimineel te zijn: Elco Gjaltema. De 36-jarige werd om 22,45 uur voor de deur van zijn woning geliquideerd toen hij net in zijn zilverkleurige Peugeot cabriolet was gestapt om naar zijn ex-vriendin te rijden. Ze hadden een omgangsregeling inzake hun hond getroffen en hij moest het beest inleveren. Het was haar beurt. Maar voor hij de auto kon starten, werd hij dwars door het zijraam doodgeschoten.

Zijn omgeving was geschokt. Volgens zijn vrienden had Gjaltema een hart van goud en zijn (nieuwe) vriendin liet via AT5 weten dat Gjaltema een 'goed gast' was die nooit 'iets verkeerds' zou doen en het slachtoffer was geworden van een persoonsverwisseling.

Maar inmiddels is duidelijk dat Gjaltema niet het slachtoffer van een persoonsverwisseling is geworden. Hij was crimineel actief, zoals dat tegenwoordig heet. Alleen tast de politie nog in het duister over het motief.

Eind februari 2016 gaf crimesite.nl al een motief. 'Een bron die goed in het criminele milieu is ingevoerd' (niet zelden is dat overigens een rechercheur) had de redactie laten weten dat Gjaltema had bemiddeld bij een drugstransport naar Engeland. De drugs waren evenwel niet op de plaats van bestemming aangekomen en Gjaltema werd daar verantwoordelijk voor gehouden. De politie wilde crimesite.nl toen alleen bevestigen dat dit een van de scenario's is.

Getuigen zagen na de schoten een witte Audi wegrijden, die korte tijd later in de In de Poldermolen (een straat in Duivendrecht) brandend werd aangetroffen. De dader of daders zouden daar in een donkerkleurige auto zijn overgestapt, wellicht een Fiat of Peugeot. Ze lieten een plastic fles met sporen achter, meldde Opsporing Verzocht in september 2016. De vluchtwagen was gehuurd op de luchthaven van Kopenhagen. De vraag is: door wie?

En wie huurt een vluchtauto?

Een paar dagen voor de liquidatie van Gjaltema zei hoofdofficier Hofstee dat de oorlog in de Marokkaanse onderwereld is uitgedoofd. Voor veel journalisten was er reden dat te betwijfelen. En na de liquidatie op de Oostelijke Handelskade riepen ze in koor: zie je wel, niks uitgedoofd.

Maar Hofstee heeft gelijk: de oorlog in de Marokkaanse onderwereld is uitgedoofd. Maar dat betekent natuurlijk niet dat er geen liquidaties meer worden gepleegd. Dat heeft hij ook nooit beweerd. Sterker: het aantal liquidaties in Amsterdam ligt al sinds 1988 op gemiddeld negen per jaar.


Slachtoffers

NaamElco Gjaltema
Geboren4 jul. 1979
Overleden17 feb. 2016
 -1 −
KNMI Schiphol – 17-02-2016

Bijgewerkt: 28-09-2016 09:42

Reacties (0)

Log in om te reageren