Ook in hoger beroep moord oma Toni tbs met dwangverpleging

Datum
donderdag 19 maart 2015
Adres
Govert Flinckstraat
Plaats
Amsterdam

De 96-jarige Teuntje de Jong overleed zondag 12 april alsnog nadat ze op 19 maart door de verwarde Irakees Vinwar H. - bijgenbaamd Vino - met een mes diverse keren was gestoken toen ze met haar rollator in de Govert Flinckstraat liep, de straat waar ze ook woonde. Ze is het oudste slachtoffer van moord en doodslag in Amsterdam ooit.

De verdachte verklaarde dat hij 'oma Toni' had gestoken om zo wraak te nemen op zijn vader, een uit Irak gevluchte Koerd, die hem zou hebben mishandeld. Advocaat Bob Meijer: 'Ik begrijp van hem dat zijn vader hem behoorlijk hard heeft aangepakt. Mishandeling, zegt hij zelf. Begin maart zou hij door zijn vader uit huis zijn gezet.'

Ook zou Vino (23) hebben gezegd dat hij 'opgelucht' was. Niet dat oma Toni het had overleefd (aanvankelijk leek ze het immers te overleven), maar dat hij het gedaan had, zich had aangeven en straf zou krijgen.

Volgens Meijer stak Vino H. - tot begin maart 2015 woonde hij in Arnhem - in Amsterdam iemand neer omdat niemand hem daar kende, maar: 'Het had ook een andere stad kunnen zijn. Hij is door Amsterdam gaan lopen en heeft om zich heen gekeken. Op een gegeven moment zag hij die oude vrouw. Laten we zeggen dat hij bij haar zijn angsten kon overwinnen.'

In november 2015 stond Vino in een pro forma-zaak voor de rechter. Pas toen bleek dat oma Toni tegenover de politie had verklaard dat ze door een man was gestoken die lichtblauwe kleding droeg. Vino was die dag overwegend donker gekleed .

Verder moest nog vastgesteld worden of er een causaal verband bestaat tussen de verwondingen opgelopen door de steekpartij en het overlijden. Aanvankelijk herstelde oma Toni, later kreeg ze weer last van een longontsteking die ze eerder had opgelopen en gaf ze te kennen niet meer behandeld te willen worden.

Dat causaal verband stelde de rechtbank vast en veroordeelde Vino tot tbs met dwangverpleging, conform de eis van het OM. In hoger eiste het OM dezelfde straf - en ook het hof oordeelde conform.

In 2019 werd bekend dat Vino Nederland moet verlaten als hij uitbehandeld is, maar dat hij zich in rechte tegen die uitzetting verzet.

Slachtoffers

NaamTeuntje de Jong
Geboren1918
Overleden13 mrt. 2015

Daders/verdachten

NaamVino H.
Geboren1991
Overleden
 7,7
KNMI Schiphol – 19-03-2015

Labels

Bijgewerkt: 19-01-2019 11:41

Reacties (0)

Log in om te reageren